Vertragingen bij coronaherstelfonds bedreigen Europees economisch herstel, waarschuwt Rekenkamer

Europese Rekenkamer in Luxemburg is een instelling van de Europese Unie. De Rekenkamer controleert jaarlijks in hoeverre de rekeningen van de Europese instellingen betrouwbaar zijn en of hun financiele verrichtingen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. | Foto; Peter Hilz / Belga / HH

In een nieuw rapport uit de Europese Rekenkamer stevige kritiek op de uitvoering van het herstelfonds dat door de Europese Unie is opgezet om de economische schade van de coronacrisis te herstellen. De vertragingen in zowel de uitbetaling van de middelen aan de lidstaten als de uitvoering van de geplande projecten dreigen het economisch herstel in gevaar te brengen.

Het coronaherstelfonds, officieel de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (RRF), heeft een omvang van 723,8 miljard euro en biedt de 27 EU-lidstaten subsidies en leningen om hervormingen en investeringen te ondersteunen. Landen ontvangen pas geld wanneer ze vooruitgang boeken, en het fonds heeft een looptijd tot augustus 2026.

Minder dan verwacht

De Rekenkamer waarschuwt dat door de huidige vertragingen de lidstaten mogelijk niet in staat zullen zijn om het beschikbare geld volledig op te nemen en de geplande hervormingen tijdig uit te voeren voor het verstrijken van de deadline. Eind 2023 hadden de lidstaten zestien procent minder ontvangen dan verwacht. Hoewel de Europese Commissie en de lidstaten al aanpassingen hebben doorgevoerd om de uitbetaling te versnellen, is het nog te vroeg om te zeggen of deze maatregelen effectief zullen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content