VBO roept op tot hernieuwde Arizona-onderhandelingen: ‘Hoe langer men wacht, hoe moeilijker het wordt’
Pieter Timmermans, de CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), pleit voor een nieuwe ronde van onderhandelingen tussen de vijf Arizona-partijen. In een interview op Radio 1 benadrukte hij het belang van een tweede kans voor deze besprekingen, die volgens hem cruciaal zijn voor de economische toekomst van België.
Timmermans staat open voor de invoering van een meerwaardebelasting, maar dan wel onder strikte voorwaarden. Volgens de VBO-topman moet zo’n belasting deel uitmaken van een bredere fiscale hervorming die de competitiviteit van Belgische bedrijven niet ondermijnt. “De sterkste schouders willen wel bijdragen, maar er zijn grenzen,” waarschuwde hij. Hij vreest dat zonder zorgvuldig evenwicht bedrijven kunnen besluiten België te verlaten.
‘Gevaarlijke piste’
Daarnaast wees Timmermans op andere belangrijke hervormingen die op tafel liggen, zoals pensioenaanpassingen, beperking van werkloosheidsuitkeringen in de tijd en administratieve vereenvoudigingen. Hij raadt de onderhandelaars aan om de complexe fiscale kwesties, die de gesprekken hebben doen vastlopen, voorlopig te parkeren en eerst consensus te zoeken over deze andere thema’s.
De VBO-topman uitte ook zijn zorgen over de uitbreiding van de effectentaks naar aandelen op naam, die volgens hem een “gevaarlijke piste” vormt. “Elke beslissing heeft directe gevolgen voor burgers en bedrijven. Het algemene gevoel is dat de belastingdruk te hoog is, terwijl de overheid niet de efficiëntie biedt die men zou mogen verwachten.”
Politieke impasse ‘rampzalig’
Timmermans benadrukte tenslotte de urgentie van het bereiken van een akkoord. Volgens hem broeit er iets in de economie en zijn er scheuren in het economische weefsel die dringend aangepakt moeten worden. “Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt. Een langdurige politieke impasse bovenop de huidige economische uitdagingen zou rampzalig zijn.”
Met deze oproep dringt Timmermans aan op een hernieuwde poging om tot een breed gedragen akkoord te komen, dat niet alleen de competitiviteit van Belgische bedrijven beschermt, maar ook de broodnodige hervormingen in gang zet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier