Vakbonden dienen strafklacht in tegen Decathlon; verwijten de keten sociaal-rechterlijke inbreuken
De vakbonden dienen een strafklacht in tegen sportwinkelketen Decathlon en tegen de top drie van het bedrijf. Ze hekelen dat Decathlon het sociaal overlegmodel steeds buitenspel zet. Decathlon zou ook een verhuizing voorbereiden van zijn e-commercecentrum naar Nederland. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder onder de video
De bonden verwijten Decathlon een reeks sociaal-rechterlijke inbreuken. De keten negeert het Belgische sociaal overlegmodel. Decathlon noemt zich een “bevrijde onderneming” die de eigen boontjes kan doppen en past een beleid toe van rechtstreekse individuele communicatie, waarbij de wettelijk verplichte ondernemingsraden als een blok aan het been zouden worden ervaren.
“Decathlon heeft duizenden werknemers, maar een ondernemingsraad duurt zelden langer dan 15 minuten. De vergaderingen gebeuren ook via digitale sessies op Teams of Zoom”, zegt Matthieu Marin, vakbondssecretaris van de socialistische BBTK/Setca. “Wie meermaals kritische vragen stelt, wordt plots uit de digitale sessie verwijderd”, zegt Erika Lambert, secretaris van de christelijke vakbond ACV Puls.
De vakbonden klagen al langer aan dat Decathlon het sociaal overleg miskent. “Zowel een tussenkomst van de sociale inspectie als pogingen tot verzoening bleven zonder resultaat”, zegt Marin. “En de stakingen beantwoordden ze met eenzijdige verzoekschriften bij de rechtbank, dwangsommen én het sturen van deurwaarders.”
‘Trend om sociaal overleg opzij te schuiven’
De vakbonden verwijten Decathlon ook dat het een verhuizing voorbereidt van zijn e-commerce-activiteiten vanuit Willebroek naar het Nederlandse Tilburg. Daarna zou de afdeling in Willebroek alleen nog de logistieke bevoorrading van de winkels op zich nemen. Die verhuizing zou mogelijk al eind januari gebeuren. De vakbond zegt daarover “steeds meer alarmerende signalen te krijgen”, maar de werkgever negeert vragen.
Vandaag dienen de bonden een strafklacht in bij het arbeidsauditoraat van de arbeidsrechtbank. Die is gericht tegen Decathlon Belgium NV, Louise Chekroun, CEO van Decathlon Belgium, personeelsdirecteur Romuald Saenen en Frederik Doto, de voorzitter van de ondernemingsraad. Hen wordt verweten de ondernemingsorganen te verhinderen, inbreuken te plegen op cao’s en de wet-Renault niet te respecteren.
BBTK zegt een trend te zien waarbij bedrijven zich machtig genoeg voelen om het sociaal overleg opzij te schuiven bij de uitvoering van hun strategieën. In plaats van met een dialoog reageren ze met advocaten en juridische procedures.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier