TTIP-documenten gelekt: ‘VS nemen een loopje met de milieuwetgeving en volksgezondheid’
Uit gelekte TTIP-documenten blijkt dat de VS en de Europese Unie het niet zo nauw nemen met de consumenten-en milieubescherming. “Een storm in een glas water”, reageert eurocommissaris voor Handel, Cecilia Malmström.
Greenpeace heeft vannacht de onderhandelingsdocumenten van het vrijhandelsverdrag Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen Europa en de Verenigde Staten gelekt. Daaruit blijkt dat de belangen van de multinationals primeren.
Critici hebben eerder al hun bezorgdheden geuit over het TTIP-verdrag. Zij vrezen dat allerhande wanpraktijken, zoals het gebruik van hormoonverstorende chemicaliën, van de Verenigde Staten zouden overwaaien naar de Europese Unie. En hun grootste angsten lijken nu realiteit te worden. Volgens de gelekte documenten zou de Europese Unie het principe laten varen dat alleen bewezen veilige producten op de markt mogen gebracht worden. “De EU spreekt duidelijk minder harde taal dan ze laat uitschijnen. Ze lijkt weinig in te brengen tegen de onwaarschijnlijke voorstellen van de VS”, zegt Jorgo Riss, topman bij Greenpeace in The Guardian.
Champagne niet langer exclusief Frans
Zo zou cosmetica mogen worden geïmporteerd waarvoor dierproeven zijn gehouden, wat in Europa verboden is. En de tot nu toe voor Franse boeren beschermde naam ‘Champagne’ zou ook door Amerikaanse wijnboeren mogen worden gebruikt.
Greenpeace eist dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gestaakt. De organisatie maakt zich voornamelijk zorgen omdat belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt. “Zoals het er nu naar uitziet gaan bedrijven zoals BASF, Coca-Cola en Nestlé te veel in de pap te brokken hebben”, klinkt het bij de milieuactivisten. “De documenten nemen een loopje met de consumenten- en milieubescherming en de volksgezondheid.”
Greenpeace vreest ook dat de VS hun claimcultuur willen introduceren in de EU. In de documenten is er sprake van onafhankelijke tribunalen waar bedrijven een aanklacht kunnen indienen tegen de overheden als hun handelsbelangen geschaad worden.
“Is niet het eindresultaat”
De gelekte documenten zijn veelal een storm in een glas water”
Volgens eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström zijn de documenten veelal “een storm in een glas water”. “Ik doe niet aan het verlagen van normen”, reageert Malmström op haar blog. Ze stipt aan dat Greenpeace “geconsolideerde teksten” lekte. Die weerspiegelen de onderhandelingsposities van de twee partijen, niet het uiteindelijke resultaat. Blijken die standpunten te ver uit elkaar te liggen, dan komt er ook geen akkoord op dat domein.
Het handelsverdrag moet in de eerste plaats de handel tussen de twee belangrijkste economieën bevorderen. Een akkoord zou moeten leiden tot miljoenen banen en honderden miljarden euro’s aan extra welvaart. Daarbij zouden ze allerlei handelsbelemmeringen afschaffen. Bedrijven kunnen op die manier gemakkelijker producten exporteren. Al moeten de onderhandelingspartijen klaarblijkelijk nog een aantal verschillen in producteisen rechttrekken.
Eerder liet de Europese Commissie, dat namens de lidstaten onderhandelt, nog weten dat er ‘goede vooruitgang’ wordt geboekt. Ook de Amerikaanse president Barack Obama liet vorige week nog uitschijnen dat er een akkoord in de maak was. Volgens de Commissie kan het lek het vertrouwen tussen de onderhandelaars nu flinke schade toebrengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier