Tsipras aan tafel met Poetin: kan Griekenland ontsnappen aan Russische voedselsancties tegen EU?
Griekenland wordt zwaar getroffen door het door Rusland opgelegde voedselverbod, dat geldt als ‘countersanctie’ tegen de maatregelen van de EU om Rusland op de knieën te dwingen. Kan Rusland de sancties tegen Griekenland nu al dan niet opheffen mocht Poetin dat willen?
De Griekse premier Tsipras ontmoet op woensdag 8 april de Russische president Poetin. Een ontmoeting die met argusogen gevolgd wordt door de andere lidstaten van de Europese Unie.
In de naarstige zoektocht naar bondgenoten en kapitaal wil de Griekse premier met de Russen onder meer praten over de export van levensmiddelen.
Dat is niet onbegrijpelijk, want Griekenland wordt zwaar getroffen door het door Rusland opgelegde voedselverbod, dat geldt als ‘countersanctie’ tegen de maatregelen van de EU om Rusland op de knieën te dwingen.
Sancties en tegensancties
De Griekse regering nam overigens eerder al de gelegenheid te baat om zich te distantiëren van de zware sancties die de Europese Unie Rusland opgelegd heeft als reactie op de annexatie van de Krim. “We zijn het niet eens met de sancties. Het is een doodlopende weg”, liet Tsipras vorige week door het Russische persbureau Itar-Tass optekenen.
De reactie van Tspiras is zoals eerder gezegd dus begrijpelijk, aangezien de Griekse export naar Rusland voor meer dan 40 procent bestaat uit landbouwproducten. In 2013 werd voor 178 miljoen euro aan groenten en conserven uitgevoerd naar Rusland, blijkt uit cijfers van Incofruit-Hellas, de vereniging voor Griekse bedrijven, exporteurs en distributeurs van groente en fruit.
Maar die uitvoer viel dus stil, en in principe blijven de Russische tegensancties met betrekking tot landbouwproducten uit de EU op zijn minst van kracht tot augustus 2015, een jaar nadat ze werden uitgevaardigd als maatregel om de Russische economie te beschermen.
Sancties opheffen?
Kan Griekenland – als lid van de Europese Unie (EU) – op de een of andere manier ontsnappen aan de Russische sancties tegen de EU, en bijgevolg opnieuw van start gaan met het uitvoeren van fruit en andere landbouwproducten naar Rusland?
In principe niet, want de Russische minister van Landbouw Nikolai Fyodorov liet eerder verstaan dat de voedselsancties tegen Griekenland enkel zouden worden opgeheven in het geval Athene de EU verlaat. Als onderdeel van de EU kan Griekenland namelijk geen afzonderlijke handelsovereenkomst met Rusland ondertekenen. Als lidstaat van de EU heeft Griekenland wel de bevoegdheid om zijn veto uit te spreken over verdere sancties tegen Rusland.
Het blijft de vraag of Rusland er belang bij heeft om Griekenland uit de Europese Unie weg te lokken. Mogelijk zien de Russen de Grieken liever binnen de Unie om op die manier hun invloed in Europa verder uit te breiden.
Rusland is belangrijkste handelspartner van de Grieken
Griekenland is overigens niet het enige ‘Moskou-gezinde’ Europese land dat economisch gezien gebonden is aan Rusland. Dat is ook het geval met Hongarije, Slowakije, Italië en Tsjechië.
Rusland is de belangrijkste handelspartner van Griekenland met een handelsoverschot dat in 2013 afklokte op 9,3 miljard euro.
Zodra de Russische markt voor levensmiddelen weer vrijgemaakt wordt, zal Griekenland, samen met Turkije en Cyprus, het eerste land zijn dat opnieuw toegang krijgt, aldus Sergey Dankvert, hoofd van de Russische voedselveiligheidsdienst Rosselkhoznadzor. (RT.com/BO).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier