Roeland Byl
‘Trumps beleid kan de braindrain vanuit Europa naar de VS weleens omkeren’
Als het begrotingsvoorstel van Trump het recept voor Making America great again wordt, dan heeft Europa reden om te juichen. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.
In de VS vrezen heel wat onderzoekers voor hun toekomst nadat ze het begrotingsvoorstel van president Donald Trump hebben gelezen. De president zet zoals aangekondigd het mes in het budget van het Environmental Protection Agency (EPA). Maar daar blijft het niet bij. Ook andere onderzoeksinstellingen die grotendeels met publiek geld worden gefinancierd, zien hun middelen afkalven. Trump bespaart op onderzoek, maar investeert fors in defensie.
Is het ideologische verblinding die de president belet te zien dat pakweg de National Institutes of Health wel degelijk een rol spelen in het biomedische onderzoek? Weet de presidentiële entourage niet dat heel wat succesvolle bedrijven in Silicon Valley schatplichtig zijn aan publiek gefinancierd onderzoek uit de jaren zestig? De rol van basisonderzoek voor commerciële innovatie is in veel gevallen bijzonder relevant.
Trumps beleid kan de braindrain vanuit Europa naar de VS weleens omkeren
Het spreekt voor zich dat tussen een begrotingsvoorstel en de uiteindelijke centenverdeling nog een en ander kan verschuiven, maar dat Trump de koers verandert, is wel duidelijk. En dat heeft wereldwijd gevolgen. Als dit begrotingsvoorstel het recept voor Making America Great Again wordt, dan heeft Europa reden om te juichen.
Na decennia van braindrain vanuit het oude continent naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, kan Trumps beleid de migratiestroom voor onderzoekers weleens omkeren. De Europese landen doen er dus goed aan hun onderzoeksklimaat te optimaliseren. Niet enkel door in voldoende publieke middelen voor onderzoek te voorzien, maar ook door een interessant fiscaal klimaat voor onderzoeksgedreven bedrijven te handhaven. Het maakt de overstap van het zonovergoten Silicon Valley naar pakweg brain hole Belgium iets gemakkelijker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier