‘Trumponomics 2.0? Oké voor de korte termijn, maar op middellange termijn dreigt een groeivertraging in de VS’

Gilles Moëc, chief economist van AXA Group: ‘De inflatie in de VS is veel hardnekkiger dan gedacht’.
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Gilles Moëc, de gereputeerde hoofdeconoom van de AXA-groep, houdt rekening met een hardnekkig hoge inflatie in de VS, waardoor er weinig marge voor rentedalingen is. In Europa daarentegen verwacht hij dat de ECB-beleidsrente tegen eind 2025 op 1,5 procent staat, tegen 3,25 procent op dit moment.

Terwijl de euforie over de verkiezing van Trump de financiële markten in de VS naar nieuwe hoogtes stuwt, stelt Gilles Moëc zich ernstig vragen over de effecten op middellange termijn: “De inflatie in de VS is veel hardnekkiger dan gedacht”, zegt de Franse hoofdeconoom van AXA. “Zowel in de productie- als de dienstensector zagen we de voorbije maanden opnieuw een toename. Trump of niet, ik denk dat de Federal Reserve de rente niet fors meer zal verlagen en daarna eerder op de pauzeknop zal drukken.”

Moëc wijst ook op de nefaste impact die sommige van Trumps plannen kunnen hebben: “Als hij echt alle illegale immigranten uit het land zet, zou de beschikbare beroepsbevolking met 5 procent dalen. Dat zou ervoor zorgen dat de inflatie met 3,5 procentpunt aandikt en dat de economie stagneert tot 2028. Dat zal dus niet gebeuren. Maar zelfs als Trump enkel de instroom van arbeidskrachten beperkt, is er een effect. De VS telden vorig jaar 3 miljoen nieuwe inwoners. Als die wegvallen, zal de druk op de arbeidsmarkt toenemen en dreigen de salarissen nog meer te stijgen.”

Door fors het mes te zetten in de belastingen zou Trump bovendien het begrotingstekort van de VS verder laten oplopen. Volgens Moëc zit hij daarmee niet op de lijn van veel Republikeinen in het Congres. “Om hen te overtuigen zou Trump de maatregelen van de Inflation Reduction Act kunnen schrappen”, zegt Moëc. “Dat programma kost de overheid handenvol geld. Maar als het zover komt, krijg je wellicht opnieuw hogere energie- en gezondsheidskosten en dus een toename van de inflatie.”

De rekening klopt gewoon niet

Over de besparingen die Elon Musk zou doorvoeren op het overheidsapparaat is Moëc duidelijk: “Er is sprake van 500 miljard dollar aan besparingen per jaar. Dat komt neer op een tiende van het federale budget. Die cijfers kun je moeilijk ernstig nemen als je weet dat defensie en gezondheidszorg niet geraakt zouden worden. Waar gaat Musk dat geld dan wel vinden? Die rekening klopt gewoon niet.”

Lees verder onder link

Op de middellange termijn is Moëc dan ook niet zeer positief over de Amerikaanse economie. “Ik verwacht dat er in 2026 een groeivertraging komt. Op korte en lange termijn zijn Amerikaanse aandelen aantrekkelijk, maar op middellange termijn zou ik eerder inzetten op Europa.”

Nochtans staat het ondernemersvertrouwen in Europa op een historisch laag peil. En als Trump werk maakt van zijn gevreesde importtarieven, dreigt er een handelsoorlog met de VS. Volgens Moëc zijn die invoerheffingen beheersbaar voor Europa: “Vooral Duitsland en Italië zouden eronder lijden, hoewel het probleem van Duitsland eerder de hoge energiekosten zijn. Onrechtstreeks zal er een grotere impact zijn omdat China wel zwaar zal lijden onder de handelsoorlog met de VS. China zal daardoor wellicht zijn munt depreciëren en zijn producten massaal in Europa dumpen.”

Hopen dat de ECB een handje toesteekt

Moëc verwacht dat de rente-evolutie de Europese economie een hand zal toesteken: “De inflatie is in Europa onder controle. Daardoor zal de ECB veel sneller de rente verlagen dan verwacht. Ik ga ervan uit dat de ECB-beleidsrente tegen eind volgend jaar gedaald is tot 1,5 procent. Dat betekent dat er snel een hele reeks renteverlagingen elkaar zullen opvolgen.”

Die rentedalingen kunnen er ook voor zorgen dat de Europeanen minder geld oppotten op hun spaarrekeningen. Moëc: “De spaarquote is in Europa te hoog. Er moet meer geld geïnvesteerd worden. Dat gebeurt niet als de bedrijfswinsten onder druk staan. Maar als de ECB de rente snel verlaagt, kan dat voor een kentering zorgen en de Europese beurzen ondersteunen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content