TotalEnergies bouwt extra batterijpark in ons land
TotalEnergies gaat een tweede batterijpark installeren in België, naast het park dat het Franse energieconcern al bouwt bij zijn raffinaderij in de Antwerpse haven. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bracht woensdag een bezoek aan het Antwerpse park
De batterijcontainers in Antwerpen zullen tegen het einde van het jaar op het netwerk worden aangesloten. Daarnaast kondigde TotalEnergies woensdag de bouw aan van een tweede vergelijkbaar park op zijn site in het Henegouwse Feluy. Die installatie zou eind 2025 operationeel moeten zijn.
Voorop in Europa
De parken hebben telkens een vermogen van 25 MW, hebben drie uur stockage en een capaciteit van 75 MWh, wat volgens TotalEnergies overeenkomt met ongeveer het jaarverbruik van 10.000 gezinnen. Het bedrijf installeert de batterijparken op zijn terreinen waar al infrastructuur aanwezig is om een connectie met het net te maken.
“Op het net moet het aanbod op elk moment afgestemd worden op de vraag. Zon en wind zijn soms niet van de partij en dan moeten andere energiebronnen inspringen. Dat kunnen gascentrales zijn, maar ook batterijparken”, legt directeur-generaal Jacques Beuckelaers van TotalEnergies Antwerpen uit.
De batterijen zullen dagelijks een of twee keer worden opgeladen als er te veel groene elektriciteit op het net is. Op momenten van piekverbruik of als er te weinig groene elektriciteit is, wordt die energie vervolgens opnieuw vrijgegeven op het net.
Minister Van der Straeten benadrukte het belang van die flexibiliteit. De batterijparken zijn voor haar een onmisbare schakel in de energietransitie. België doet het op dat vlak al goed, benadrukt ze. “We liggen voorop in Europa. Wij hebben tot 5 GW aan batterijprojecten in de pijplijn. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat we straks, als we drie keer meer windmolens hebben op de Noordzee, alle energie kunnen gebruiken: meteen of op een later moment.”
Onder vuur
Milieuorganisaties namen TotalEnergies de voorbije jaren onder vuur, omdat ze vinden dat het bedrijf te weinig inspanningen levert in de strijd tegen de klimaatopwarming. Toch komt Van der Straeten er graag op bezoek, zegt ze. “We zien dat olie- en gasbedrijf TotalEnergies mee op de kar springt van de energietransitie, met hun batterijproject en met investeringen in windmolens op zee. Ik kom graag kijken hoe ze werken rond de energietransitie en wat ze nodig hebben om hun projecten te versnellen. Ze hebben het beleid nodig om hun ambities waar te maken”, zegt ze. “Maar ook olie- en gasbedrijven zullen volledig af moeten van olie en gas.”
De regering heeft met het capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) een steunmechanisme voor projecten die helpen om de bevoorradingszekerheid in stand te houden. Dat werkt via een systeem van veilingen.
Van der Straeten gaf bij haar bedrijfsbezoek in Antwerpen de boodschap dat er nog “vele investeringsopportuniteiten” komen. Zo komt er een CRM-veiling op maat van batterijprojecten, waarbij de installatie 2 jaar in beslag kan nemen. Nu was dat ofwel een jaar of vier jaar, wat voor batterijparken vaak te kort of te lang was
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier