De Vlaamse regering scherpt de regels voor consultancy-opdrachten binnen de Vlaamse overheid aan. Zo moet een voorafgaande opportuniteitstoets de meerwaarde van het inhuren van externe expertise aantonen. De jaarlijkse uitgaven aan consultancy zullen ook nauwgezet geregistreerd worden en het is ook de bedoeling om de interne expertise verder op te bouwen en beter uit te wisselen.
Dat er “bindende richtlijnen” moesten komen voor het inhuren van externe expertise, stond in het regeerakkoord. Die afspraak kwam ook niet uit de lucht vallen. De vorige Vlaamse regering kreeg forse tegenwind, onder meer van Vooruit (toen in de oppositie, nu in de meerderheid), over de onduidelijkheid rond de bedragen voor consultancy-opdrachten. Daarnaast was er vorig jaar een rapport van het Rekenhof waarin sprake was van onzorgvuldigheden bij het gunnen van consultancy-opdrachten.
Nu is het aangescherpte kader dus klaar. De basisregel is dat de overheid eerst kijkt of ze niet intern de kennis en kunde in huis heeft. Consultancy kan enkel als het in hoofdzaak gaat om adviesverlening, als de opdracht wordt uitgevoerd door onafhankelijke experten en de opdracht is beperkt in de tijd. “Als één van die elementen ontbreekt, kan er geen sprake zijn van consultancy”, klinkt het.
Opportuniteitstoets
Is er aan die voorwaarden voldaan, dan moet er voor elke opdracht van meer dan 7.000 euro (exclusief btw) vooraf nog een opportuniteitstoets gebeuren. Die toets kijkt onder meer naar de duurtijd van de opdracht, naar de interne deskundigheid, de kostenefficiëntie en de onafhankelijkheid van de uitvoering. “De inzet van externe consultants moet vanuit de overheid een bewuste en verantwoorde keuze zijn. We leggen nu duidelijke spelregels vast: externe expertise wordt enkel ingeschakeld wanneer ze een aantoonbare meerwaarde biedt”, legt minister-president Matthias Diependaele (N-VA) uit.
Daarnaast is het volgens minister van Binnenland Hilde Crevits (CD&V) de bedoeling om de interne expertise verder uit te bouwen en beter uit te wisselen. “We hebben daarvoor binnen mijn bevoegdheden al stappen gezet en beslist dat we tien extra auditoren voor Audit Vlaanderen aanwerven, zodat er minder opdrachten moeten worden uitbesteed”, aldus Crevits.
De consultancy-opdrachten zullen ook zorgvuldig geregistreerd worden in het boekhoudsysteem. Jaarlijks gebeurt er een monitoring via het consultancyregister. Dat moet voor een grotere transparantie zorgen.