Standard & Poor’s verlaagt kredietscore Brussels gewest

Het Atomium in Brussel in 2020 © REUTERS

Standard & Poor’s (S&P) heeft vrijdag de rating van het Brussels Gewest verlaagd van AA- naar A+. Dat schrijft De Tijd. Een rating is een score die de kredietwaardigheid weergeeft. De verlaging zal wellicht tot gevolg hebben dat Brussel meer rente moet betalen wanneer het geld leent, aldus de krant.

De degradatie van dubbele A naar enkele A betekent volgens S&P dat Brussel voortaan een ‘sterke’ in plaats van een ‘zeer sterke’ capaciteit heeft om zijn financiële verplichtingen na te komen. De kredietwaardigheid van Brussel daalt omdat het begrotingstekort van het hoofdstedelijk gewest de komende jaren hoger zal zijn dan verwacht en de schuldgraad verder zal stijgen.

De kredietbeoordelaar merkt op dat de Brusselse begroting exclusief strategische investeringen pas in 2026 in evenwicht zal zijn, twee jaar later dan de doelstelling die de regering in 2023 heeft gepubliceerd. Daardoor zal het begrotingstekort inclusief investeringen de komende jaren hoog blijven en zal de schuldgraad verder stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content