Spanningen tussen MR en Vooruit zorgen voor impasse in Arizona-formatie

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez | Foto: Getty

De federale onderhandelingen tussen de vijf Arizona-partijen – N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V – zijn woensdagnacht opnieuw zonder akkoord geëindigd. Na een hele dag van bilaterale gesprekken konden de onderhandelaars, die pas rond middernacht plenair bijeenkwamen, geen doorbraak forceren. Wat er precies misliep, blijft onduidelijk, maar bronnen melden dat er weinig vooruitgang werd geboekt.

Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot was de enige die kort voor de camera’s sprak. Hij benadrukte nog steeds vertrouwen te hebben in de Arizona-coalitie en in formateur Bart De Wever. Het overleg is echter ernstig verstoord door een conflict tussen MR en Vooruit over de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen, een essentieel onderdeel van De Wevers socio-economische nota. Vooruit ziet dit als onmisbaar, terwijl de MR er fel tegen is.

De Wever poogde woensdag de spanningen weg te werken door eerst met elke partij afzonderlijk te spreken in het N-VA-hoofdkwartier. MR-voorzitter Bouchez was na afloop optimistisch en benadrukte dat meningsverschillen normaal zijn in een regeringsvorming. Conner Rousseau van Vooruit bleef op de vlakte, maar gaf wel aan constructief verder te willen onderhandelen.

Formateursopdracht

Hoewel het erop leek dat de plooien gladgestreken waren, bleek dit ‘s avonds toch niet het geval. Een gepland plenair overleg om 19 uur werd uitgesteld, waardoor De Wever opnieuw bilateraal moest onderhandelen. CD&V en Les Engagés presenteerden zich daarbij als één blok. Het latere plenaire overleg werd na een halfuur alweer afgebroken, zonder akkoord.

Donderdag volgt een nieuwe poging om de impasse te doorbreken, maar de tijd dringt. Bart De Wever moet donderdagavond opnieuw verslag uitbrengen bij de koning. Zonder akkoord lijkt het erop dat De Wever zijn formateursopdracht zal moeten teruggeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content