Spanje voert ‘klimaatverlof’ in: tot 4 dagen betaald vrij bij noodweer
De Spaanse overheid stemt in om de bevolking betaald klimaatverlof toe te staan. Het verlof kan worden opgenomen bij noodweer zodat werknemers niet hoeven te pendelen naar hun werk.
Vorige maand kwamen in Spanje minstens 224 mensen om het leven door overstromingen in de regio Valencia en Malaga. Na de ramp kwamen verschillende bedrijven onder vuur te liggen omdat ze hun werknemers hadden opgedragen om door te werken ondanks waarschuwingen van het nationale weerbericht.
De bedrijven repliceerden dat ze onvoldoende zijn geïnformeerd door de autoriteiten, die pas laat in actie schoten met officiële waarschuwingen.
‘Klimaatverlof’ bij noodweer
Als tegemoetkoming is er nu de maatregel waarmee werknemers klimaatverlof van maximaal vier dagen kunnen inroepen bij noodweer.
Aan de publieke omroep RTVE vertelde minister van Arbeid, Yolanda Díaz, dat “geen enkele werknemer risico’s hoeft te lopen”. Als de overheid een officiële waarschuwing uitstuurt, kunnen werknemers zich beroepen op deze vorm van betaald verlof. Nog volgens RTVE is de wetgeving geïnspireerd op soortgelijke wetten in Canada.
Minister van Economie Carlos Cuerpo heeft recent nog gewaarschuwd dat de kosten van extreem weer tegen 2050 kunnen verdubbelen.
Hoe goed is België voorbereid?
De hevige regenval in Spanje riep meteen herinneringen op aan de ramp in Wallonië in juli 2021. Hoe goed is België intussen voorbereid op zulke waterbommen? En wat gebeurt er als de schade opnieuw in de miljarden zou lopen? Trends vroeg het aan hydrologie-expert Patrick Willems en Hein Lannoy, gedelegeerd bestuurder van de verzekeringskoepel Assuralia. Lees hier:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier