Sancties Oekraïne-oorlog: Duitsland wil ruim 720 miljoen euro Russisch geld in beslag nemen

De Russische president Vladimir Poetin (R) spreekt terwijl miljardair en zakenman Roman Abramovitsj (L) toekijkt tijdens een ontmoeting met topondernemers tijdens een bezoek aan een onderwijscentrum voor hoogbegaafde kinderen op 19 juli 2016 in Sochi, Rusland. | Foto: Getty Images

De Duitse autoriteiten willen meer dan 720 miljoen euro aan bevroren Russische tegoeden in beslag nemen. Ze willen dat doen als onderdeel van de sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

In een mededeling zegt het Duitse parket dat een procedure voor de inbeslagname van Russische tegoeden is opgestart bij de rechtbank van Frankfurt. 

Duitse staatskas

Het geld werd door een Russische financiële instelling op een bankrekening in Frankfurt gezet. Volgens de Duitsers ging het om een vermoedelijke poging om een embargo te schenden. De Russen zouden hebben geprobeerd het geld te recupereren.

Tot nu beperkte Duitsland zich tot het vastzetten van geld van personen en bedrijven waartegen sanctiemaatregelen waren genomen. Maar als de aanvraag van het parket slaagt, kan het geblokkeerde Russische geld in de Duitse staatskas belanden.

Leeuwendeel Moskouse activa in Europa

Ongeveer 260 miljard euro aan activa van de Moskouse centrale bank werd vorig jaar bevroren in G7-landen, de Europese Unie en Australië, volgens een document van de Europese Commissie dat de Financial Times heeft kunnen inzien.

Het grootste deel daarvan, ongeveer 210 miljard euro, bevindt zich in de Europese Unie, inclusief contant geld en staatsobligaties in euro, dollar en andere valuta. Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben slechts een klein bedrag aan Russische staatsactiva geïmmobiliseerd: ongeveer 5 miljard dollar, volgens waarnemers die op de hoogte zijn van de G7-besprekingen.

Euroclear

In Europa wordt het grootste deel van de activa, ongeveer 191 miljard euro, bewaard bij Euroclear, een settlementhuis met hoofdkantoor in ons land. Frankrijk heeft het op één na grootste bedrag geïmmobiliseerd, ongeveer 19 miljard euro, volgens informatie van het Franse ministerie van Financiën. Andere holdings zijn veel kleiner. Zo zou Duitsland ongeveer 210 miljoen euro herbergen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content