Redding grootste spoorvrachtbedrijf van ons land op regeringstafel

Georges Gilkinet, vice-premier en minister van Mobiliteit | Foto door NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP via Getty Images

Lineas, het grootste spoorvrachtbedrijf van ons land, zit in geldnood. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dringt aan op een redding door de overheid, die er aandeelhouder is. “Het bedrijf failliet laten gaan is geen optie. Anders dreigt de haven van Antwerpen plat te vallen”, klinkt het woensdag in De Tijd.

Lineas lanceerde eind 2022 al een zoektocht naar 100 miljoen euro vers kapitaal. In het voorjaar kreeg het verlieslatende spoorvrachtbedrijf al eens 20 miljoen euro toegestopt van zijn twee aandeelhouders. Maar het zit toch weer verlegen om kapitaal. Zonder bijkomende injectie van minimaal 50 miljoen euro dreigt het over de kop te gaan.

Met schulden overladen

Vandaar dat het dossier op de regeringstafel belandt. Vrijdag moeten in het kernkabinet knopen worden doorgehakt, benadrukt Gilkinet. Volgens hem is het geen optie Lineas failliet te laten gaan, want het vormt een cruciale schakel in het goederenvervoer vanuit de haven van Antwerpen, waarvoor op korte termijn geen alternatief is.

Toch aarzelt de federale regering, omdat het bedrijf zwaar verlieslatend en met schulden over­laden is.

Frans investeringsfonds

De voormalige goederendochter van de NMBS (NMBS Logistics) is niet alleen dominant in België, ze is ook de grootste private spoorvrachtoperator in Europa. Het Franse investeringsfonds Argos Wityu is de meerderheidsaandeelhouder (65 procent) van Lineas. De rest is in handen van de SFPIM, het investeringsvehikel van de federale overheid.

Partner Content