Professor fiscaal recht Michel Maus duidt techniek die Didier Reynders in opspraak brengt: ‘Duikt vaker op’
Winnen bij kansspelen is een techniek die wel vaker opduikt om geld wit te wassen. Maar kansspelbedrijven zijn ook onderworpen aan de witwasregels en moeten een interne dienst hebben die mogelijke pistes om geld wit te wassen gaat opsporen. Dat heeft fiscaal expert Michel Maus (VUB) woensdag uitgelegd in De Ochtend op Radio 1.
Maus reageerde in de voorwaardelijke wijs op het onderzoek dat is gestart naar voormalig Europees commissaris Didier Reynders (MR). Die zou volgens de Franstalige krant Le Soir en Follow The Money jarenlang loten van de Nationale Loterij hebben gekocht om de winsten witgewassen terug op zijn rekening te zien verschijnen.
‘Smurfen’
Het eerste hoofdstuk in de cursus witwassen voor beginners bepaalt dat iemand die zwart geld wil officialiseren, er een rechtmatige herkomst aan moet kunnen geven. Banken zijn immers onderworpen aan de witwasregels en moeten de herkomst screenen indien er geld op je rekening verschijnt, weet professor Maus. Eén van die rechtmatige herkomsten is winnen bij kansspelen – een techniek die vaker opduikt.
Maar kansspelbedrijven zijn ook onderworpen aan de witwasregels en moeten intern een compliancedienst hebben die mogelijke pistes van witwassen gaat opsporen en melden aan de witwascel. Volgens Maus is een vaak voorkomende techniek het zogenaamde “smurfen”, waarbij grote bedragen in kleine stukken worden opgedeeld. Eén transactie valt niet op, maar een screening kan ook over een lange periode en als je elke maand voor 1.000 of 2.000 euro krasbiljetten gaat kopen via een e-ticketsysteem gaat dat na verloop van tijd ook opvallen, aldus nog de professor fiscaal recht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier