Professor fiscaal recht Michel Maus duidt techniek die Didier Reynders in opspraak brengt: ‘Duikt vaker op’
Zwart geld omzetten in legitieme inkomsten via loterijen is een methode die vaker wordt gebruikt. Volgens fiscaal expert Michel Maus (VUB) zijn kansspelbedrijven echter verplicht verdachte transacties op te sporen en te rapporteren aan Justitie. Maus sprak hierover op Radio 1 naar aanleiding van het onderzoek naar voormalig Europees commissaris Didier Reynders (MR). Volgens Le Soir en Follow the Money zou Reynders krasloten hebben gekocht met contant geld om de opbrengsten wit te wassen.
Een veelgebruikte techniek bij witwassen is ‘smurfen’. Hierbij worden grote sommen zwart geld verdeeld in kleinere bedragen om detectie te vermijden. Door regelmatig krasloten te kopen, proberen witwassers onder de radar te blijven. Toch kan dit alsnog opvallen, omdat controlemechanismen ook patronen over een langere periode in kaart brengen. Wie bijvoorbeeld maandelijks duizenden euro’s aan krasloten uitgeeft, loopt het risico in het vizier te komen.
Relatief hoge kans op winst
Maus legt uit dat deze methode aantrekkelijk lijkt door de relatief hoge kans op winst bij krasloten. Een pakket van 150 euro aan krasloten levert bijvoorbeeld gegarandeerd 90 euro op. “Het verlies dat je lijdt, is de prijs die je betaalt om zwart geld te legitimeren”, stelt hij. Ondanks deze aanpak blijven witwassers kwetsbaar voor controle.
De zaak-Reynders toont aan dat toezicht in de kansspelsector effectief is. Kansspelbedrijven moeten een interne dienst hebben die verdachte transacties onderzoekt en meldt aan de autoriteiten. Maus benadrukt dat de sector onder strenge regelgeving valt, wat het risico op ontdekking voor witwassers aanzienlijk vergroot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier