Planbureau ziet België afhankelijker worden van China voor strategische goederen

© Belga

De Belgische economie is beperkt afhankelijk van voornamelijk de Verenigde Staten voor de invoer van zogenoemde strategische goederen, zoals metalen, zuren, bepaalde geneesmiddelen of nog vliegtuigonderdelen. De afhankelijkheid van China neemt de laatste jaren toe. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau.

België is voor 5 à 6 procent van de meer dan 9.000 goederen die het invoert sterk afhankelijk van landen buiten de Europese Unie, blijkt uit de studie van het Planbureau. Dat komt overeen met 4 procent van de totale waarde van de invoer. Maar als je alleen de strategische goederen beschouwt, gaat het nog om 1 tot 2 procent. België is daarbij afhankelijker van de Verenigde Staten dan van China, maar de afhankelijkheid van China neemt wel toe, terwijl die van de VS afneemt. 

De afhankelijkheid van strategische goederen uit niet-EU-landen is de voorbije tien jaar relatief stabiel gebleven. Vaak was de afhankelijkheid ook tijdelijk. “Van de ongeveer 9.000 goederen die België invoert, identificeert de studie 81 strategische goederen waarvoor de afhankelijkheid van de invoer persistent is”, aldus het Planbureau. “Het gaat daarbij voornamelijk om chemische producten en metalen.” . Voor 39 van die goederen zijn de Verenigde Staten de voornaamste uitvoerder naar België, voor 11 goederen is dat China.

Wat de uitvoer betreft, is de situatie gelijkaardig. België is voor 5 tot 6 procent van de uitgevoerde goederen sterk afhankelijk van niet-EU-landen, en voor 1 procent als het gaat over strategische goederen. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bestemming voor de uitvoer van dergelijke goederen, gevolgd door China. Het Planbureau identificeerde 25 goederen waarvoor de Belgische uitvoerafhankelijkheid “persistent” is. Net als bij de invoer gaat het voornamelijk om chemische producten en metalen.

Een volledige verstoring van de handel in strategische goederen zou volgens het Planbureau “een relatief beperkte impact” hebben op de Belgische economie. Het raamt die impact op iets meer dan 4 miljard euro aan toegevoegde waarde, wat overeenstemt met 2 procent van de toegevoegde waarde van de de industrie.

België is ook onrechtstreeks (via internationale toeleveringsketens) sterk afhankelijk van China, zowel voor invoer als voor uitvoer. Het gaat dan om sectoren zoals de productie van informaticaproducten en elektronische producten, en de productie van motorvoertuigen, voegt het Planbureau nog toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content