Planbureau voorspelt dalend bevolkingscijfer in Franstalig België, maar ziet Vlaamse bevolking groeien
Brussel en Wallonië zullen respectievelijk in de jaren 2030 en 2040 te maken krijgen met een krimpende bevolking, terwijl de Vlaamse bevolking wel nog verder zal groeien. Dat voorspelt het Federaal Planbureau in een nieuwe studie.
Tussen 2023 en 2070 verwacht het Planbureau dat het Vlaamse bevolkingscijfer met 17 procent zal groeien. In Wallonië zou dat met maar 2 procent zijn en in Brussel zou er over die periode een daling zijn met 4 procent. Tegen 2070 zal België volgens de berekeningen 12,9 miljoen inwoners tellen, tegen 11,7 miljoen begin vorig jaar.
Tot de jaren 1970 was de demografische groei in België grotendeels te danken aan het natuurlijk saldo. Dat zijn de geboorten min de sterfgevallen. Dat cijfer kwam toen nog hoger uit dan het saldo van migratie (immigraties min emigraties). Nadien veranderde dat en werd migratie belangrijker om bevolkingsgroei te verklaren.
Immigratiestroom
In de komende jaren verwacht het Planbureau dat het migratiesaldo nog steeds de belangrijkste drijvende kracht zal zijn achter de bevolkingsgroei. Vanaf 2040 zou de bevolking zelfs uitsluitend groeien door migratie.
Het Planbureau gaat ervan uit dat de migratie de komende jaren zal stabiliseren op zowat 160.000 immigranten per jaar. De immigratiestroom uit niet-EU-landen neemt daarbij toe, maar die uit de laatste nieuwe EU-lidstaten neemt af. De emigratie zal stabiliseren op rond 130.000 personen per jaar, verwacht het Planbureau.
Het natuurlijk saldo wordt negatief vanaf 2040. Volgens een bijgewerkte methodologie van het Planbureau zou het vruchtbaarheidscijfer wel licht stijgen. In 2022 waren er gemiddeld 1,5 kinderen per vrouw. Tegen 2035 zou dat 1,6 zijn. Dat is nog steeds een stuk lager dan het niveau van eind jaren 2000. Toen waren er 1,9 kinderen per vrouw.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier