Planbureau nog pessimistischer over krimp in 2020
De Belgische economie zou in 2020 volgens nieuwe cijfers van het Planbureau krimpen met 10,6 procent. In 2021 zou dan het gedeeltelijk herstel volgen, met een groei van 8,2 procent. De binnenlandse werkgelegenheid zou over 2020 en 2021 samen met 111.000 personen afnemen.
Het Planbureau is met de nieuwste update pessimistischer geworden. De instelling en de Nationale Bank gingen in april uit van een krimp met 8 procent dit jaar. Nu meldt het Planbureau bovendien dat de een economische schok ‘ongezien is in de naoorlogse periode’.
‘De coronapandemie en de inperkingsmaatregelen hebben een zware impact op de wereldeconomie. Ook de Belgische economie is in de eerste helft van dit jaar in een diepe recessie beland’, meldt het Planbureau. ‘Ons scenario gaat uit van een krachtige herneming in 2021 die de krimp van 2020 weliswaar slechts gedeeltelijk goedmaakt.’
Meer onzekerheden
Bij de cijfers hoort meteen een belangrijke voetnoot: prognoses maken is immers ‘buitengewoon moeilijk’ omwille van de ongeziene grootte van de economische contractie. Kortweg, er zijn veel meer onzekerheden dan gewoonlijk. Het Planbureau ging er bij het becijferen van uit dat de heropstart in binnen- en buitenland niet in het gedrang komt door nieuwe inperkingsmaatregelen bij een heropflakkering van het virus. Maar dat is wel ‘een belangrijk neerwaarts risico’.
Na een krimp met 3,6 procent in het eerste kwartaal, zou ‘s lands economie in het tweede kwartaal zelfs met 20 procent afkoelen. In het derde kwartaal wordt dan de herstelrace ingezet, met een groei van 16,6 procent. Nadien zou de kwartaalgroei ‘dynamisch blijven’, maar gaandeweg normaliseren tegen medio 2022. Op dat moment zou in de Belgische privésector nog een verlies van economische activiteit van 4 procent zijn, in vergelijking met een scenario zonder coronapandemie.
De cijfers zijn ongezien, maar de crisis is in meerdere opzichten dan ook hoogst uitzonderlijk. Zo is ze niet-economisch van oorsprong, ging de economie bijna over ter wereld kopje onder – industrielanden, groeilanden … – en dat in bijna alle sectoren. Ook is er een negatieve schok zowel aan de vraag- als de aanbodszijde.
De uitvoer zou met 12 procent terugvallen, gevolgd door een groei van 10,7 procent volgend jaar. Idem bij de import: -10,1 procent en vervolgens +10 procent.
Inkomens houden stand
Weinig verrassend zijn de grootste schommelingen bij de bedrijfsinvesteringen te vinden. Die zouden dit jaar met ruim 21 procent terugvallen, maar met 19 procent hernemen in 2021. Lichtpuntje zijn de reële beschikbare inkomens van de Belg: die houden stand (-2,2 pct) om nadien te hernemen (+2,9 pct). Hier spelen de maatregelen van de overheid (tijdelijke werkloosheid, overbruggingsrecht en premies voor zelfstandigen) hun rol. Maar de uitgavehonger van Jan met de pet is desalniettemin in grotere mate gestild: de particuliere consumptie zou dit jaar bijna 9 procent terugvallen. Hier speelt niet alleen het gefnuikte consumentenvertrouwen, maar evenzeer de sluiting van handelszaken en bijhorende lagere uitgaven.
In 2021 zou de private consumptie 7,5 procent toenemen. Dit jaar zouden de Belgische gezinnen meer sparen (18,8 pct van het inkomen), maar volgend jaar opnieuw wat minder (15,1 pct). Dit jaar zou de werkgelegenheid met 34.000 personen afnemen, in 2021 met 77.000. ‘Ondanks de inzet van de ruim bemeten beschermende maatregelen, ontsnapt de werkgelegenheid dus niet aan de gevolgen van de economische schok.’