Planbureau: economische groei herneemt geleidelijk in 2025, inflatie zakt onder de 2 procent
Volgens de recente prognoses van het Planbureau groeit de Belgische economie dit jaar met 1,1 procent en volgend jaar met 1,3 procent. Vanaf de tweede jaarhelft van 2024 ziet het Planbureau een ‘geleidelijk maar breedgedragen herstel’. Verwacht wordt ook dat de inflatie zakt tot gemiddeld 1,9 procent in 2025, wat beantwoordt aan de doelstelling van de Europese Centrale Bank.
De groeivooruitzichten van het Planbureau liggen iets lager dan bij de vorige prognose in juni. Toen ging het uit van een economische groei met 1,4 procent dit en volgend jaar. Maar de consumptie en investeringen van gezinnen vallen tegen – door de inflatie en hogere financieringskosten – en de internationale handel vertraagt, en dus is het cijfer naar beneden herzien, klinkt het woensdag.
Het economisch herstel zou beginnen vanaf de tweede helft van dit jaar ‘ondersteund door alle vraagcomponenten (uitvoer, investeringen en particuliere consumptie)’.
Zo zou de Belgische export hernemen in lijn met de aantrekkende buitenlandse vraag, maar dit jaar wel nog een daling kennen op jaarbasis (-1,9 procent). Pas in 2025 verwacht het Planbureau een positieve volumegroei (+1,9 procent) van de uitvoer.
Inkomen
Belgische gezinnen zouden hun reëeel beschikbaar inkomen dit jaar (+1,5 procent) en volgend jaar (+1,6 procent) verder zien stijgen, vooral dankzij de indexering van lonen en uitkeringen. Maar tegelijk verwacht het Planbureau dat de gezinnen door de gestegen rentevoeten meer geld opzij zullen zetten, met een spaarquote van 14,6 procent dit en volgend jaar, tegenover 12,9 procent in 2022. De consumptiegroei zou geleidelijk aantrekken van 1,1 procent dit jaar tot 1,6 procent volgend jaar.
De investeringen van gezinnen in woningen vielen de voorbije twee jaar met bijna 9 procent terug. In de tweede helft van dit jaar verwacht het Planbureau dat de bodem zal zijn bereikt, maar pas in 2025 wordt weer een positieve groei verwacht van 1,9 procent, “tegen de achtergrond van een iets lagere hypotheekrente en de verdere koopkrachtontwikkeling”.
Investeringen
Bedrijfsinvesteringen -die in 2023 nog met liefst 6 procent toenamen- zouden dit jaar met 1,5 procent stijgen en volgend jaar met 3,4 procent. “De investeringsquote van de ondernemingen (het nominaal aandeel van die investeringen in het bbp, red.) bereikt met 17,3 procent van het bbp in 2025 een historisch hoog niveau”, merkt het Planbureau op.
De overheidsinvesteringen versnellen nog in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Bij de federale overheid zouden vooral de investeringen in Defensie stijgen. Globaal gaat het Planbureau uit van een stijging van de overheidsinvesteringen met 12,4 procent dit jaar. Volgend jaar wordt een lichte daling met 1,9 procent verwacht.
De groei van de overheidsconsumptie zou in 2024 en 2025 verder vertragen tot respectievelijk 1,4 procent en 1,1 procent, als gevolg van een beperktere toename van de overheidstewerkstelling en een terugval van de netto-aankopen van goederen en diensten.
Inflatie
Voor wat de inflatie betreft: die koelde al flink af door de daling van de energieprijzen. Maar het zou wel tot midden volgend jaar duren voor de onderliggende inflatie stabiliseert op iets minder dan 2 procent, zegt het Planbureau woensdag. Dit jaar wordt nog uitgegaan van een gemiddelde inflatie van 3,2 procent. Het Planbureau verwacht één overschrijding van de spilindex: in januari 2025.
De vooruitzichten zijn opgesteld bij ongewijzigd beleid.en anticiperen dus niet op maatregelen waarover nog geen beslissing is genomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier