“Pensioenkost blijft systematisch onderschat”
Dat zegt professor Economie Gert Peersman (UGent) in Z-Talk Goossens. Hij gaat in debat over de pensioenproblematiek met professor Demografie Patrick Deboosere (VUB), naar aanleiding van het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, die volgende week wellicht in de Kamer wordt gestemd.
Deboosere schreef deze week samen met negen academische collega’s een opgemerkt opiniestuk waarin de regeringsaanpak inzake pensioenen over de hekel wordt gehaald. Zo zijn de academici ervan overtuigd dat het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd helemaal niet nodig is.
Gert Peersman vindt dat wel noodzakelijk, naast het optrekken van de effectieve pensioenleeftijd. Hij benadrukt het feit dat de voorspelling van 2002 over de kost van de vergrijzing in het jaar 2030 vandaag al bereikt is.
“Systematisch zijn de veronderstellingen die men in die berekeningen steekt veel te optimistisch. Zo gaat men er bijvoorbeeld van uit dat de productiviteitsgroei in de toekomst groter zal zijn dan degene die we hebben gehad in de voorbije twintig jaar. Als je terugkijkt in het verleden, dan zie je dat die veronderstellingen helemaal niet kloppen. Thomas Picketty zegt dat je al blij mag zijn als je de helft zal halen. In de academische literatuur vind je nu steeds vaker terug dat die productiviteit wel eens zou dalen in plaats van te stijgen. Als dat allemaal waar is dan zal die vergrijzingskost toenemen, en zelfs exponentieel toenemen. En het is nu al zo’n enorme factuur die ons te wachten staat. Dan kom je op een moment dat het totaal niet meer haalbaar zal zijn om de pensioenen te betalen.”
Daarom vindt Peersman het goed dat het pensioenrapport onder leiding van Frank Vandenbroucke automatismen in bouwt. Als de economische groei lager ligt, dan moeten de pensioenen ook omlaag evenals de leeftijd om uit te stappen.
Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend om 11 uur op Kanaal Z.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier