Hoe hoog kan de bitcoin gaan? Op zoek naar de oorzaken van de gekte

Hoe hoog kan bitcoin gaan?
Hoe hoog kan bitcoin gaan? © Getty Images
Sébastien Buron redacteur Trends-Tendances

De verkiezing van Donald Trump gecombineerd met de honger van beleggers heeft de bitcoin boven de magische grens van 100.000 dollar gestuwd. Het moment om er ook in te beleggen? Of is voorzichtigheid geboden? Wij zetten alvast de oorzaken van de historische rit op een rijtje.

Iedereen heeft het erover eind 2024: de bitcoin. Waar zal ’s werelds meest bekende cryptomunt eindigen? Op 200.000 dollar, of zelfs veel hoger, zoals sommigen voorspellen? Twee jaar na het instorten van het FTX-uitwisselingsplatform in november 2022 stormt de bitcoin opnieuw van record naar record. Sinds de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november is de koers net geen 50 procent gestegen, en zelfs meer dan 130 procent sinds het begin van het jaar. De totale waarde van de bitcoinmarkt is nu ongeveer 2.000 miljard dollar. Dat is zowat het bbp van landen als Australië en Spanje, die op de twaalfde en de veertiende plaats staan van de rijkste landen ter wereld.

Waarvoor u moet opletten als u uw bitcoins wilt cashen

De fenomenale stijging is voor een groot deel te danken aan de toekomstige president, die almaar meer beloften spuit ter ondersteuning van de koningin van de crypto’s. De vooruitzichten waren de afgelopen maanden ook al verbeterd door de halving (de productie van nieuwe bitcoins wordt elke vier jaar gehalveerd), en door de goedkeuring van bitcoin- en ether-ETF’s in de Verenigde Staten, en door het monetaire beleid dat de eerste tekenen van versoepeling vertoont. “Maar de herverkiezing van Trump is de katalysator die de markt nodig had om recordhoogtes te bereiken: al die factoren samen hebben het idee versterkt dat crypto een nieuwe bull run tegemoet kan gaan”, zegt Julien Vallet, de CEO en medeoprichter van het cryptoplatform Finst.

Trump draaide zijn kar

Donald Trump is niet altijd een fervente voorstander geweest van cryptomunten, wel integendeel. In 2019, toen hij nog president was, verklaarde hij op Twitter dat hij geen voorstander was van bitcoins en crypto-activa, waarvan de “waarde erg volatiel is en gebaseerd op wind”. Hij ging zelfs zo ver om de digitale valuta een “zwendel” te noemen die de dollar en de monetaire soevereiniteit van de Verenigde Staten bedreigt. Maar tijdens zijn verkiezingscampagne draaide hij zijn kar. Omdat hij zich realiseerde dat het aantal Amerikaanse burgers dat geïnteresseerd is in crypto’s de afgelopen jaren was vertienvoudigd tot ongeveer 50 miljoen mensen, of evenveel potentiële kiezers.

De Republikeinse kandidaat vergat ook niet om afgelopen juli de Bitcoin 2024 Conferentie in Nashville bij te wonen. In de hoofdstad van Tennessee beloofde hij om van de Verenigde Staten het wereldwijde centrum voor cryptomunten te maken. Ten eerste om zijn nieuwe vriend Elon Musk en de andere gulle gevers aan zijn campagne uit de cryptowereld niet teleur te stellen. Maar ook om afstand te nemen van het Democratische kamp. Dat staat van oudsher vijandig tegenover digitale valuta, die een beetje te libertair zijn naar hun smaak. En ten slotte is de late bekering van miljardair Trump natuurlijk ook te danken aan het feit dat hij en zijn zonen hebben besloten om in de cryptobusiness te stappen met een platform, World Liberty Financial.

“De recente pro-cryptohouding van Donald Trump heeft heel duidelijk een sterk signaal gegeven aan de markt, en zijn verklaringen die een duidelijker en gunstiger regelgevingsklimaat beloven, hebben beleggers gerustgesteld”, vat Julien Vallet samen. Hij haalt daarbij het voorbeeld van XRP (Ripple) aan, dat een winst van 176 procent boekte in één maand na verschillende jaren van juridische geschillen met de Securities and Exchange Commission (SEC).

Exit Gensler

De toekomst van de SEC is een andere oorzaak. In zijn campagne beloofde Trump ook om diens baas te ontslaan zodra hij op 20 januari in het Witte Huis komt. Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten, is een felle tegenstander van de cryptogemeenschap. Sinds zijn benoeming in 2021 heeft hij naam gemaakt door het aantal rechtszaken tegen de cryptospelers (Binance, Coinbase, enzovoort) op te voeren. Maar liever dan publiekelijk vernederd te worden, ook al liep zijn ambtstermijn af in 2026, gaf de man er de voorkeur aan om af te treden. Dat werd goed ontvangen door de markten. De bitcoin steeg alweer met enkele procenten.

En met reden: “De beloften van Trump om een gunstiger regelgevingsklimaat te creëren hebben het vertrouwen en het optimisme van investeerders een boost gegeven, vooral onder spelers die regulering zien als een obstakel voor de adoptie van cryptomunten. Het kan ook de intrede van nieuwe institutionele spelers aanmoedigen die hebben gewacht op signalen van juridische stabiliteit”, zegt Julien Vallet. Hij is ervan overtuigd dat wie Gary Gensler ook opvolgt, de ontwikkeling van de bitcoin de komende jaren niet zal tegenhouden, aangezien de bitcoin nu de officiële steun geniet van het Witte Huis, dat ook totaal onverschillig staat tegenover de koolstofvoetafdruk van de digitale munt.

Beslissend keerpunt

Maar de herverkiezing van Donald Trump alleen verklaart de nieuwe prijsstijging niet. Tal van publieke figuren hebben de afgelopen maanden ook hun mening over de bitcoin en de blockchain herzien. Een goed voorbeeld? Larry Fink, hoofd van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder. Zijn standpunt is veranderd sinds de lancering op Wall Street eerder dit jaar van de eerste op bitcoin gebaseerde exchange traded funds, beter bekend als ETF’s. De lancering was een succes en blijft de vraag stimuleren. Hoewel de eerste bitcoin-ETF’s in 2021 werden goedgekeurd in Canada en Brazilië, is het vooral de goedkeuring voor de hyperbelangrijke Amerikaanse markt, ondanks herhaalde weerstand en waarschuwingen van de SEC, die een beslissend keerpunt vormt voor de crypto-industrie.

Met ETF’s kan iedereen met de elektronische valuta spelen zonder er zelf een te bezitten, wat de doelgroep enorm uitbreidt. De promotors van deze ETF’s (BlackRock, Fidelity, enzovoort) moeten ze kopen om hun posities af te dekken, wat bijdraagt aan de stierenmarkt.

Het resultaat is dat de nieuwe ETF’s een enorm succes zijn: de bitcoin-ETF die BlackRock beheert, heeft in elf maanden meer dan 40 miljard dollar verzameld, wat de grootste toename in beheerd vermogen in de geschiedenis is.

FOMO

In België zijn deze ETF’s niet te koop voor de gewone belegger. Maar de waanzinnige cijfers geven een indicatie van een fundamentele realiteit: veel mensen die nog nooit in de aandelenmarkt hebben geïnvesteerd, komen op de cryptomarkt terecht. Grégory Guilmin, een beleggingsexpert gespecialiseerd in financiële educatie, wijst op statistieken gepubliceerd door de AMF, de Franse beurswaakhond. “In Frankrijk bezit 12 procent van de bevolking nu crypto’s, terwijl slechts 8 procent aandelen bezit. En op Google Trends staan termen als bitcoin en cryptocurrency in de top tien van de meest gezochte woorden in Europa.”

Voor Grégory Guilmin is de huidige gekte ook veroorzaakt door FOMO (fear of missing out). “Het is de irrationele angst voor het missen van iets ongelooflijks, een kans, een ervaring of zelfs sociale status. In feite maakt het fenomeen gebruik van een cognitieve bias die de voorkeur voor onmiddellijke bevrediging heet. We hebben de neiging om plezier op korte termijn te verkiezen boven winst op lange termijn. Dat verklaart waarom sommige mensen naar risicovolle beleggingen grijpen, in de hoop een grote klapper te maken en onmiddellijke voldoening te krijgen.” Grégory Guilmin waarschuwt: “Vandaag zie ik veel individuele beleggers zich in crypto’s storten zonder enige voorafgaande training. Als de markt 50 procent of meer verliest, zal de financiële en emotionele schade moeilijk te herstellen zijn.”

De primaire motivatie van bitcoinbeleggers blijft de lokroep van winst.

Philippe Ledent

Kunstmatige schaarste

Het blijft dus opletten. Enkele maanden geleden meldde de ING Investor Barometer dat 45 procent van de Belgische beleggers onder de 35 de komende zes maanden een belegging in cryptomunten overweegt. Philippe Ledent, senior econoom bij ING België en docent aan UNamur en UCLouvain, beaamt dat er een reden is voor die honger: “De primaire motivatie van bitcoinbeleggers blijft de lokroep van winst. Ik ben er niet zeker van dat iedereen volledig begrijpt hoe het werkt, of dat ze overtuigd zijn van de toekomst van crypto. Aan de andere kant is het schaarstefenomeen een vrij gemakkelijk te begrijpen rechtvaardiging. Deze beleggers kennen het gezegde: alles wat zeldzaam is, is duur. De bitcoin is per definitie zeldzaam. Elk vooruitzicht van een grotere vraag kan de prijs alleen maar opdrijven, en elke belegger wil meedoen. In feite is de bitcoin niets meer dan een activum met geen ander echt nut dan speculatie, waarbij de schaarste kunstmatig in stand wordt gehouden door het feit dat er niet meer dan 21 miljoen eenheden zullen worden uitgegeven. Een limiet waar we dicht bij zitten…”

Er zijn al bijna 20 miljoen bitcoins gemaakt van het mogelijke maximum van 21 miljoen dat is ingesteld door de veronderstelde ontwerper van de bitcoin, de raadselachtige Satoshi Nakamoto.

Centrale banken

“Die schaarste”, vervolgt Philippe Ledent, “heeft ervoor gezorgd dat de waarde van de bitcoin tussen januari 2024 en nu bijna verdubbeld is, en andere cryptomunten heeft meegesleept. Er is niets dat de intrinsieke waarde van de bitcoin kan verklaren of bepalen”, vervolgt de econoom. “Het is een activum dat onvermijdelijk onderhevig is aan schommelingen in de vraag en allerlei interpretaties. Dus als Trump zegt dat hij van de bitcoin een soort reservemunt wil maken, op gelijke voet met de dollar, dan is dat het toppunt. Het is wel volledig paradoxaal, want de Verenigde Staten profiteren van de status van de dollar als reservemunt. De enige reden waarom de VS geen problemen hebben met het financieren van hun tekort en het vinden van kopers voor hun kolossale schulden, is juist de status van de dollar. Daarom is het zo verrassend om Amerikaanse leiders crypto’s te zien bespreken als alternatief voor de dollar.”

Bitcoin als reservemunt

Volgens sommige geruchten zou het Amerikaanse ministerie van Financiën de komende vijf jaar tot een miljoen bitcoins kunnen kopen. Een manier voor Trump om zich te bevrijden van de macht van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Feit of fictie? Zeker is dat tot nu slechts een paar landen, zoals El Salvador, de sprong hebben gewaagd. Maar voor Julien Vallet is het niet onmogelijk, en zelfs waarschijnlijk, dat andere wereldmachten de kwestie serieuzer zullen overwegen in de komende maanden of jaren.

“Het idee van een federale reserve in bitcoin weerspiegelt een interessante visie op een meer gedecentraliseerd financieel systeem en zou ervoor kunnen zorgen dat crypto’s een nieuwe pijler van het monetaire beleid vormen, naast het feit dat ze worden beschouwd als een digitale veilige haven”, zegt het hoofd van het Finst-platform. “Als naties of economische blokken zoals de Europese Unie of de BRICS-landen zouden besluiten om hun reserves te diversifiëren met bitcoins, zou dat de perceptie van de bitcoin kunnen veranderen in een strategisch activum. Dat zou een historisch keerpunt betekenen, maar daar zijn we nog lang niet.”

Toch is het realistisch, beaamt Grégory Guilmin. “Op de balansen van centrale banken vinden we valuta’s, goud, obligaties en soms zelfs aandelen en passieve ETF’s. Dus waarom ook niet bitcoins? Het is verre van onmogelijk”, zegt hij.

Hoe hoog kan de bitcoin gaan?

Er is natuurlijk één brandende vraag: hoe hoog kan de bitcoin gaan? Met andere woorden, moeten we investeren of op onze hoede zijn? Of is het al te laat? De wildste voorspellingen doen de ronde, zoals die van de ‘techpaus’ Cathie Wood, wiens Ark-cryptofonds de bitcoin op 1,5 miljoen dollar ziet staan in 2030.

“De bitcoin heeft aan legitimiteit gewonnen”, zegt Grégory Guilmin. “Maar als de beloftes van Trump niet worden gevolgd door concrete maatregelen, kan de markt snel omslaan”, stelt Julien Vallet. “Dat zou kunnen leiden tot een ‘koop het gerucht, verkoop het nieuws’-fenomeen, iets om voor op te passen. De crypto-industrie is nog erg nieuw. Het gebrek aan historische gegevens voor de lange termijn maakt de taak van analisten bijzonder moeilijk. De belangrijkste vraag is of de omvang en de timing van de stierencycli van 2013, 2017 en 2021 zich zullen herhalen in 2025. Als dat zo is, dan zouden de voorspellingen van sommige analisten over een bitcoin met een waarde van enkele honderdduizenden dollars kunnen uitkomen. Toch is het belangrijk dat beleggers zich niet laten meeslepen door de euforie. Crypto blijft een opkomende markt, met een hoge volatiliteit, die moet worden benaderd met rigoureus risicomanagement.”

Nieuwe MiCA-regelgeving

Sinds de oprichting in 2008 heeft de bitcoin al spectaculaire pieken gekend, maar ook memorabele crashes (-77% tussen november 2021 en december 2022). Iedereen praat over de bitcoin als die stijgt, niet als die crasht. Julien Vallet blijft echter positief, vooral gezien de komst aan het begin van het jaar van de nieuwe MiCA-regelgeving, die een uniform kader biedt voor crypto’s in Europa (bescherming van beleggers, toezicht op transacties).

“Het regelgevingskader dat MiCA biedt, is een belangrijke voorwaarde voor grootschalige institutionalisering van crypto’s. Een markt met een waarde van meer dan 2.000 miljard kan zich nauwelijks duurzaam ontwikkelen zonder een duidelijk regelgevend fundament. Europa laat hier zien dat passende regelgeving de ontwikkeling van crypto’s kan ondersteunen en tegelijkertijd investeerders kan beschermen. Het is echter cruciaal dat dit kader rekening houdt met de technologische en gedecentraliseerde specifieke kenmerken van crypto’s. Die verschillen radicaal van traditionele financiering. Als regelgevers voor een evenwichtige aanpak blijven kiezen, kan dat Europa een wereldleider op dit gebied maken”, concludeert hij.

Lees meer over:

Partner Content