Ook Latijns-Amerika treedt op tegen migranten in 2025

Still uit videobeelden van AFPTV toont Venezolaanse vluchtelingen die op 13 september 2024 de grens tussen Venezuela en Brazilië oversteken, nabij Pacaraima in de Braziliaanse staat Roraima | Foto: Alan Chaves / AFPTV / AFP

Migratie blijft gevaarlijk en politiek beladen, zeker nu Donald Trump massadeportaties in het vooruitzicht stelt. Weinig landen in Latijns-Amerika gaan zo ver, maar ook in die regio worden barrières tegen migratie opgeworpen.

Er zijn nog steeds veel factoren die mensen ertoe aanzetten hun koffers te pakken. Die kunnen in sommige hotspots zelfs toenemen. De grootste toename van migranten zal in 2025 komen van mensen die Venezuela ontvluchten. De afgelopen tien jaar zijn daar 7 miljoen mensen vertrokken. Na de inauguratie van president Nicolas Maduro in januari zullen er nog meer vertrekken, vooral als Donald Trump de economische sancties aanscherpt. De meeste Venezolanen die sinds 2015 zijn vertrokken, zijn in Latijns-Amerika gebleven. Alleen al Colombia biedt onderdak aan 2,5 miljoen Venezolanen. Anderen zullen proberen de Verenigde Staten te bereiken.

Ook in andere landen zijn er redenen genoeg om te emigreren. Zo wordt Haïti nog steeds overspoeld door bendes, ondanks de komst van een door Kenianen gedomineerde internationale politiemacht. De economie van Cuba heeft het moeilijk, zelfs naar eigen maatstaven. Cubanen en Haïtianen zijn historisch gezien het meest geneigd naar de VS te trekken, hoewel in de afgelopen tien jaar ook veel Haïtianen naar Chili zijn gegaan, terwijl sommige Cubanen naar het zuiden reizen, naar Brazilië of Uruguay. Er vertrekken ook meer Ecuadorianen, die gebukt gaan onder het bendegeweld in hun land. In El Salvador heeft president Nayib Bukele zwaar ingezet op veiligheid, maar daar versterkt de vertraging van de economie de emigratie.

Niet alle migranten trekken naar de Verenigde Staten.

Niet alleen Latijns-Amerikanen migreren naar het noorden. Ook Chinezen, Indiërs en Afrikanen proberen de VS te bereiken via Latijns-Amerika. Grenspatrouilles onderschepten in 2024 meer dan 37.000 Chinezen aan de grens met de VS. Sommigen verblijven ook in Latijns-Amerika. In 2023 verleende Mexico 5.000 tijdelijke verblijfsvisa aan Chinese immigranten.

Verschuiving naar rechts

De Latijns-Amerikaanse regeringen zullen in 2025 harder optreden tegen migranten. In Panama is de nieuwe regering minder vriendelijk voor mensen die vanuit Colombia door de Darién-kloof komen. Ze heeft het aantal uitzettingsvluchten opgevoerd. In Chili, een belangrijke bestemming voor Venezolanen, zijn er verkiezingen in 2025. Het land zal waarschijnlijk naar rechts opschuiven en de immigratie verder beperken. Het wordt ook steeds moeilijker voor Venezolanen om Peru binnen te komen, waar al 1,5 miljoen Venezolanen verblijven. Zelfs in het genereuze Colombia, dat miljoenen het recht heeft gegeven er te werken, kan een nieuwe golf Venezolanen een reactie uitlokken. In Canada liggen de Conservatieven, die beloofd hebben de immigratie snel terug te dringen, op koers om volgend jaar de verkiezingen te winnen.

De migratieroutes veranderen ook. Meer migranten, vooral van buiten de regio, vliegen misschien naar Nicaragua om de Dariénkloof te vermijden, voordat ze naar het noorden trekken. Het optreden van Panama zal anderen naar gevaarlijke zeeroutes drijven en in de handen van gewetenloze smokkelaars laten vallen. Helaas zullen er snel tragedies volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content