Roeland Byl
‘Ook de onderwijshervorming kan beter’
Volgens Trends-redacteur Roeland Byl is de onderwijshervorming opnieuw naar de tekentafel verbannen een slecht idee.
Alles kan altijd beter, ook de onderwijshervorming die in het regeerakkoord staat. Op dat punt heeft de liberale partijvoorzitter Gwendolyn Rutten ongetwijfeld gelijk. Inhoudelijk draagt haar voorstel om de structuur in cycli van vier jaar te organiseren misschien zelfs de kiemen van een interessant denkspoor. Et alors?
Decennia is in werkgroepen gepraat en gestudeerd over wat er in het onderwijs moet veranderen. Een masterplan dat voor de modernisering van het onderwijs moet zorgen en tegelijk de nefaste gevolgen van het beruchte watervalsysteem aanpakt, raakte goedgekeurd in de vorige Vlaamse regering. Een compromis weliswaar. En ongetwijfeld verschilt de uitvoering in het regeerakkoord van het oorspronkelijke plan, maar de hervorming staat wel in de startblokken.
Ook de onderwijshervorming kan beter
Afgemeten aan de reacties van de onderwijskoepels lijkt de onderwijswereld zelfs bereid mee aan de kar te trekken. Nog maar eens een wild plan om het onderwijs te verbeteren door nieuwe structurele wijzigingen, zou op die bereidwilligheid inhakken. Nochtans ligt de kwaliteit van het onderwijs in de eerste plaats bij de leerkrachten gebonden. Een gemotiveerde leerkracht maakt nu eenmaal een groter verschil dan welk masterplan ook.
De hervorming opnieuw naar de tekentafel verbannen, is daarom een slecht idee. Want het betekent jaren uitstel voor een van de belangrijkste doelstellingen in het huidige masterplan: de veelvuldige uitval in de staart van het schoolgaande peloton aanpakken. Maar goed, alles kan beter. Toch zou Open Vld, als de partij toch iets wil toevoegen aan de onderwijshervorming, beter de leerkrachtenloopbaan in het vizier nemen dan de debatten over het masterplan te heropenen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier