Nog geen beslissing over ‘grootste klimaatinvestering ooit’ bij ArcelorMittal in Gent

Werknemers van ArcelorMittal Gent | Foto: Getty

Er is nog geen finale beslissing over de implementatie van “de grootste klimaatinvestering ooit” in ons land bij ArcelorMittal in Gent. Maar mogelijk zal de bouw van nieuwe installaties om groen staal te produceren eerder gefaseerd verlopen.

Dat zeggen verschillende vakbondsbronnen maandag aan Belga, na een ondernemingsraad over het project dat in 2021 is aangekondigd en dat al enkele maanden door ingenieurs wordt bestudeerd. Het gaat over de komst van een DRI-installatie en twee elektrische ovens, met een prijskaartje van ruim 2 miljard euro.

Een belangrijke stap voor de zwaar vervuilende industrie die staalproductie is. Al kan die zich met dure innovatieve technieken wel degelijk vergroenen. In het verleden heeft ArcelorMittal nooit een tijdlijn gecommuniceerd over die toekomstmuziek. Maar het is al eerder aangekaart dat de voorbije jaren valse noten klinken in het macro-economisch klimaat. Vooral de energieprijzen swingen de pan uit. Ingenieurs en de economische top van ArcelorMittal moeten de violen nog gelijkstemmen over het investeringstraject.

Alarmbel

Maar ABVV trok maandag als eerste aan de alarmbel over de investering en zegt dat de staalreus haar duurzaamheidsplannen wil herzien. Op korte termijn zou er in Europa geen enkele DRI-installatie komen. Ook de projecten rond de opslag en het hergebruik van CO2 (CCS en CCU) zouden worden stopgezet. “Er wordt enkel nog gesproken over de mogelijke installatie van drie elektrische ovens (EAF’s) in Europa, waarbij Gent één van de potentiële locaties is”, zegt de socialistische vakbond.

Bij ACV heerst minder nervositeit na de bewuste ondernemingsraad. Zij leren uit die samenkomst met de directie “dat er voorzichtig omgegaan wordt met het besteden van grote bedragen. Het is belangrijk dat het bedrijf dan goed weet dat het daar ook baten gaat uithalen. Het belangrijkste is voor ons tewerkstelling”, klinkt het. “Als je een misse investering doet, ben je ten dode opgeschreven.” Dat er nooit een DRI-installatie zou komen in Gent, geloven ze daar niet. Maar het is wel zo dat de elektrische ovens voorrang lijken te krijgen. 

Ook ACLVB verklaart maandag aan Belga dat de uitwerking van de oorspronkelijke intentieverklaring niet zo evident lijkt. Maar ook de liberale bond ziet na de jongste ondernemingsraad geen abrupt einde aan de decarboniseringsplannen voor de Belgische vestiging.

Goedkope import

De directie van de Gentse fabriek, die 4.500 mensen tewerkstelt en indirect nog 1.100 werknemers in dienst heeft, ontkent dat over de plannen een beslissing is genomen. De studie naar decarbonisatie loopt verder en ArcelorMittal kijkt naar de nieuwe Europese Commissie om staalproductie te ondersteunen.    

De hoge loon- en energiekosten zijn uitdagend, zeker omdat de Europese markt overspoeld wordt door goedkope import.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content