Nobelprijswinnaar Economie vreest nieuwe wereldwijde crisis
Nobelprijswinnaar Economie Eugene Fama vreest dat er een nieuwe wereldwijde economische crisis op ons afkomt. Het grootste risico voor een globale recessie is de staatsschuld van landen in de Europese Unie en de Verenigde Staten.
Er komt een nieuwe wereldwijde economische crisis op ons af in 2014. Dat vreest nobelprijswinnaar Economie Eugene Fama.
Fama, professor aan de Universiteit van Chicago, deelt de nobelprijs Economie 2013 met Robert Shiller en Lars Peter Hansen. Hij neemt de prijs dinsdag in ontvangst in Oslo.
‘De hoge staatschuld van de Verenigde Staten en landen in de Europese Unie is een grote en constante bedreiging voor de wereldeconomie,’ zegt Fama in een gesprek met Reuters.
‘Er komt mogelijk een punt waarop de financiële markten zeggen dat deze landen niet meer geloofwaardig zijn en dat de schuld nooit terugbetaald kan worden. Als er een nieuwe recessie komt, dan zal het een wereldwijde crisis zijn.’
Fama deelt niet in de hoeraberichten over de Amerikaanse werkgelegenheid eerder deze week. De werkloosheid bereikte met 7 procent het laagste punt in 5 jaar. Werkgevers namen meer mensen aan dan verwacht.
‘Ik ben er helemaal niet gerust in. Een werkloosheid van 7 procent is historisch hoog voor de Verenigde Staten. De enige reden dat dit cijfer zo hoog blijft, is dat mensen het hebben opgegeven om nog een job te zoeken.’ (EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier