N-VA wil af van verplichte sluitingsdag voor winkels
N-VA wil de wet op de openingsuren aanpassen. Ook de verplichte sluitingsdag zou wegvallen, als haar wetsvoorstel goedgekeurd wordt, schrijft De Zondag. Handelsorganisaties Unizo en NSZ reageren gepikeerd.
Vandaag kunnen winkels, niet gelegen in een toeristisch centrum, open zijn van 5 uur tot 20 uur. Op vrijdag en op werkdagen vóór een feestdag kan dat tot 21 uur. N-VA, die federaal nu in de oppositie zit, wil van die uitzondering de regel maken. De partij wil ook af van de verplichte sluitingsdag. De wijziging zal volgens de partij bijvoorbeeld meer vrijheid geven aan de handelaars en een betere combinatie tussen werk en gezin toelaten.
“Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel, die het wetsvoorstel samen met partijgenoot Werner Janssen indiende. “De overheid kan die mensen helpen door meer flexibiliteit toe te laten. Door winkels langer open te houden, blijft er meer tijd over om door te brengen met de kinderen.”
Vier jaar geleden pleitte Open VLD er voor om de openingsuren te verlaten naar 22 uur. Dat voorstel haalde het niet.
Unizo: ‘Handelaars zijn tegen’
Ondernemersorganisatie Unizo moet niet weten van het N-VA-voorstel om de wet op de openingsuren aan te passen. De handelaars zijn tegen en de huidige regelgeving biedt al voldoende mogelijkheden, reageert topman Danny Van Assche.
“We zijn absoluut tegen en wij niet alleen. Bij een bevraging eind vorig jaar in de hele sector was meer dan 70 procent van de handelaars tegenstander van verruimde openingsuren en het afschaffen van de verplichte sluitingsdag.”
Volgens Unizo wordt nu in de meeste gevallen geen gebruik gemaakt van de opening tot 21.00 uur. “Wat voor nut heeft het, als er nauwelijks gebruik van gemaakt wordt?”, vraagt Van Assche zich af.
De regeling zorgt ook voor bescherming van de kleine handelaar en voor een duidelijk onderscheid met de nachtwinkel. Het afschaffen van de wekelijkse rustdag zal er dan weer voor zorgen dat de handelaar heel moeilijk kan concurreren met de groothandel. “Oneerlijke concurrentie. De wekelijkse rustdag stoort niemand. het is niet nodig om naar een ’24 op 7′-samenleving te gaan.”
Van Assche wijst daarbij ook op de e-commerce. Voor het openen op zondag bestaan nu reeds verschillende mogelijkheden, zoals de koopzondagen of de regeling in de toeristische centra, onderstreept Van Assche. “Vrijheid blijheid, leidt tot rusteloosheid voor de handelaar.”
NSZ vreest personeelsproblemen en hogere kosten
Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft grondige twijfels bij het voorstel. De aangehaalde voordelen van het N-VA-wetsvoorstel voor de handelaar zijn “zeer kort door de bocht” en “zullen vooral zorgen voor heel wat personeelsproblemen.” Met een krappe arbeidsmarkt zal het voor de handelaars geen evidentie zijn om personeel te vinden voor de atypische openingsuren, meent de zelfstandigenorganisatie.
Bovendien vreest NSZ ook een hogere personeelskost. “We hebben lang gevochten om onze handelaars ook de nodige verplichte rust te geven. We zullen dit nu niet zomaar uit handen geven”, zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws in een persbericht.
De kleinhandel moet daarentegen wel mee zijn met e-commerce, besluit het NSZ, en dat combineren met de fysieke winkel. Consumenten shoppen immers steeds meer online, buiten de reguliere openingsuren. “De indieners zouden beter handelaars hierin ondersteunen dan te zeggen dat zij nog meer op atypische uren moeten open zijn.”
Ook CD&V niet overtuigd van voorstel
CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer stelt zich eveneens vragen bij het voorstel van N-VA om de verplichte sluitingsdag af te schaffen. “Het evenwicht tussen de economische verzuchtingen enerzijds en de levenskwaliteit van de werknemer en de zaakvoerder anderzijds lijkt men hier uit het oog te verliezen”, zegt de volksvertegenwoordiger.
“Moeten we echt evolueren naar een maatschappij waar élke winkel heel de tijd open is? Grotere ketens kunnen dit misschien bolwerken, maar dit is niet eerlijk voor kleine zelfstandigen, die wellicht geen extra omzet zullen draaien maar gewoon minder tijd hebben voor zichzelf en hun gezin”, klinkt het bij de CD&V’er.