Moody’s verlaagt vooruitzichten voor België

Moody’s © Getty

De Belgische overheidsfinanciën baren Moody’s zorgen. Het Amerikaanse ratingbureau hield zijn kredietscore voor België vrijdag ongewijzigd op ‘Aa3’, maar verlaagde wel de vooruitzichten.

‘Aa’ betekent dat Moody’s het kredietrisico als “heel laag” inschat. Het is de op een na beste score. De ‘3’ wil wel zeggen dat België onderaan die ratingcategorie bengelt.

Die hoge score blijft dus ongewijzigd voor België. Moody’s wijst daarvoor op de “gediversifieerde, welvarende en innovatieve” economie, waarbij ons land van “de geografische ligging in het hart van West-Europa” kan profiteren. “België heeft beter dan verwachte weerstand getoond tegen economische schokken”, luidt het onder andere nog. Moody’s noemt de energiecrisis en de hoge inflatie, die hier al bij al goed verteerd zijn.

Het ratingbureau maakt zich echter ook zorgen over de overheidsfinanciën en een gebrek aan doortastende hervormingen. Het wijst onder meer op de hoge schuldenlast en de stijgende vergrijzingskosten.

Daarom verlaagt Moody’s de vooruitzichten voor België van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. “Zonder grootschalig fiscaal consolidatieprogramma (lees: besparingen en belastinghervormingen) zal de schuld blijven stijgen”, benadrukt de kredietbeoordelaar, die ook inziet dat zo’n programma “uitdagend” is. Bovendien zijn zowel federaal als op het niveau van de gewesten en gemeenschappen inspanningen nodig, “terwijl België een coördinatiemechanisme mist om dat te bereiken”.

De ratings die internationale kredietbeoordelaars toekennen, bepalen mee in welke mate een land vlot geld kan lenen op de internationale markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content