Minister Gilkinet schort toepassing van strengere regels rond Boeing 777 op Zaventem op

© Belga

De ministeriële instructie van aftredend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) die de inzet van Boeing 777-toestellen op de luchthaven van Zaventem ‘s nachts verhindert, is opgeschort. Dat heeft Gilkinet dinsdag gezegd in de Kamercommissie Mobiliteit.

Als overleg met de Vlaamse regering op niets uitdraait, zal het aan de volgende federale regering zijn om de kwestie op te lossen, aldus de minister.

De instructie, die volgens Gilkinet dateert van juli vorig jaar en afgelopen juni nog eens werd herhaald, bepaalde dat de wetgeving rond geluidsoverlast op de luchthaven van Zaventem nagevolgd moest worden. De uitzondering die de afgelopen tien jaar van toepassing was op de Boeing 777-toestellen van de Duitse pakjesleverancier DHL – die officieel de maximale geluidsquota overschrijden – zou daarom vervallen, waardoor DHL ze ‘s nachts niet meer zou kunnen inzetten. 

Belangenconflict

Volgens minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) moet DHL die toestellen echter nooit vol laden, en zijn ze daarom stiller dan de alternatieven. De Vlaamse regering vreest voor jobverlies op de luchthaven van Zaventem, en diende daarom begin deze maand een belangenconflict in. 

Gilkinet moest op vraag van Open VLD, N-VA en Vlaams Belang in het reces naar de Kamer afzakken voor tekst en uitleg. Hij kondigde aan dat de toepassing van de instructie is opgeschort, een logisch gevolg van het belangenconflict, “om overleg toe te laten”. Als er geen oplossing uit de bus komt vooraleer er een nieuwe federale regering aantreedt, zal het aan die laatste zijn om de nodige maatregelen te nemen om de “illegale situatie” recht te zetten, zei hij. 

Bert Wollants en Theo Francken (N-VA), Britt Huybrechts (Vlaams Belang), Kjell Vander Elst (Open VLD) en Tine Gielis (CD&V) vroegen de volledige intrekking van de instructie. Volgens die partijen ging Gilkinet zijn boekje te buiten door het dossier in lopende zaken te behandelen. Verschillende Kamerleden wezen op een brief van ontslagnemend premier Alexander De Croo, die Belga kon inkijken en waaruit blijkt dat ook hij zich tegen de instructie verzet omdat ze niet zou thuishoren in een periode van lopende zaken. Fatima Lamarti (Vooruit) verweet de minister dan weer profilering in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. 

Op vraag van CD&V-Kamerlid Gielis onderzoeken de diensten van de Kamer nu of de minister de beslissing effectief in lopende zaken kon nemen, of niet. 

Dieter Van Besien (Groen) pleitte voor een breder debat over het evenwicht tussen de economische belangen van de luchthaven en de gezondheid van omwonenden. Kemal Bilmez (PVDA) vroeg de minister of hij kon garanderen dat er door de instructie geen banen verloren zullen gaan op Brussels Airport,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content