Miljoenenboete voor Europese banken
De Europese Commissie beboet Crédit Agricole, HSBC en JPMorgan Chase voor een totaal bedrag van 485 miljoen euro voor de manipulatie van rentetarieven. Dat heeft eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager meegedeeld.
Samen met Barclays, Deutsche Bank, RBS en Société Générale hadden de drie banken tussen september 2005 en mei 2008 vertrouwelijke informatie uitgewisseld en afspraken gemaakt om de koers van belangrijke benchmarktarieven als Euribor in hun voordeel om te buigen. Traders van die banken kwamen onderling overeen hoe ze de Euribor zouden berekenen en hoe ze hun prijzen zouden zetten.
Euribor is de referentierentevoet waartegen banken elkaar geld lenen binnen de eurozone, net zoals Libor dat is op de Britse financiële markt. De koers van die benchmarktarieven is van belang voor de waarde van de rentederivaten die banken aanhouden. Dat zijn producten zoals futures, swaps en aandelenopties die door de banken gebruikt worden als risicodekking tegen renteschommelingen.
De Commissie opende in 2011 een kartelonderzoek. Deutsche Bank, RBS en Société Générale besloten ruim twee jaar later te schikken met de Commissie voor een totaalbedrag van meer dan 800 miljoen euro. Barclays ontsnapte zelfs helemaal aan een boete van bijna 700 miljoen euro omdat de bank het kartel aan het licht bracht. Tegen JPMorgan Chase, Crédit Agricole en HSBC bleef het kartelonderzoek gewoon lopen.
Zij krijgen nu een totale boete van bijna een half miljard euro. De Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase moest met 337 miljoen euro het grootste bedrag ophoesten. Het Franse Crédit Agricole moet 114 miljoen euro betalen en het Britse HSBC, dat slechts één maand deelnam aan het kartel, komt er vanaf met een boete van 33 miljoen euro.
“Een gezonde en competitieve financiële sector is essentieel voor investeringen en economische groei. Banken moeten de Europese concurrentieregels respecteren, net als elk ander bedrijf dat actief is in de Europese interne markt”, zo verklaarde Vestager. De Commissie voert al jaren onderzoek naar het gesjoemel met de interbankenrente en deelde eerder al belangrijke boetes uit, onder meer voor manipulatie van de Libor-rente in Japanse yen. (Belga/BO)
Europese Unie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier