Michel Maus: ‘Ontkoppel begrotingsdebat van fiscale hervorming’
Michel Maus heeft weinig vertrouwen in de lopende begrotingsonderhandelingen.
“De budgettaire discussie is uitgelopen op een belastingdebat”, klinkt het bij professor fiscaal recht Michel Maus (Bloom Law Firm, VUB). “Er worden allerlei fiscale ballonnetjes gelanceerd, die dan op een drafje in teksten moeten worden gegoten. Terwijl het fiscale debat veel grondiger moet verlopen en de uitwerking voorzichtiger. De huidige aanpak is vragen om problemen en leidt tot maatregelen, zoals de speculatietaks, die later op drijfzand blijken te zijn gebouwd.”
Wat vindt u van het CD&V-voorstel voor een meerwaardebelasting op aandelen en afgeleide producten van 30 procent, met een vrijstelling van 50.000 euro per persoon over een periode van tien jaar?
Maus: “30 procent, dat is een krankzinnig hoog tarief. Het zal alle beleggers in andere producten jagen, zoals goudstaven en bakstenen. CD&V zou bovendien vooral mikken op de 10 procent hoogste vermogens om die meerwaardebelasting te heffen. Dat is belachelijk. Het vermogen van die 10 procent is hoog genoeg om de kosten te dragen voor de oprichting van een holding, waar het zich achter kan verschuilen. Ook de kleine spaarders blijven uit de wind door de vrijstelling. Wie krijgt dan volledig de wind van voren? De middenklasse. Net die mensen die deze regering wou willen. En waarschijnlijk niet toevallig ook de kiezers van Open Vld.”
Een en ander zou passen in een taxshift?
Maus: “Je koppelt geen grote hervorming aan een begroting. Goede ideeën, zoals de taxshift, komen dan als een zevenkoppige draak van de onderhandelingstafel.”
Open Vld lanceert op zijn beurt van een Cooreman-De Clercq bis. Een goed idee om geld los te weken van de spaarboekjes?
Maus: “Ik ben er radicaal tegen. Het dreigt de zoveelste fiscale koterij in ons belastingrecht te worden in een oerwoud van tarieven. Een nieuwe Cooreman-De Clercq benadeelt bovendien de oude economie tegenover de nieuwe. Waarom zouden enkel de nieuwe aandeelhouders worden beloond met een fiscaal snoepje? De aandeelhouders in de bedrijven, die de moed hadden om te investeren, krijgen dan weer een klets om de oren met een verhoging van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent. Als ze enkele jaren geleden hebben geïnvesteerd, hielden ze misschien nog rekening met de 15 procent van toen. Zo’n geleidelijke verhoging zal de spaarders echt niet stimuleren geld vrij te maken voor bedrijven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier