‘Maximumpensioen wordt in 2018 opgetrokken’

© belga

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil vanaf 2018 het maximumpensioen in de privésector optrekken.

Dat schrijven de kranten Le Soir en De Standaard. Het zou de eerste keer in bijna twintig jaar zijn dat dat gebeurt. Volgens de minister zijn er vanuit de meerderheid geen bezwaren.

Het pensioen van werknemers uit de privésector is vandaag de facto begrensd op een bedrag van 2.238,46 euro per maand voor een alleenstaande, wat overeenkomt met ongeveer 1.670 euro netto. Sinds 1997 bestaat er immers een plafond op het inkomen dat in rekening wordt gebracht bij de berekening van het pensioen.

Stijgen met loonpeil

Dat plafond bedraagt vandaag ongeveer 53.000 euro bruto per jaar. Wie meer verdient, haalt uit het extra inkomen geen bijkomende pensioenrechten.

Daniel Bacquelaine wil dat systeem aanpassen. Hij wil het plafond, dat momenteel alleen jaarlijks geïndexeerd wordt, voortaan laten mee-­evolueren met het algemene loonpeil. Zo kunnen de hoogste privépensioenen geleidelijk stijgen in koopkracht. Volgens de minister bestaat er over het plan al een akkoord tussen de verschillende kabinetten.

Discriminatie vrouwen

Bacquelaine trekt het pensioenplafond op, terwijl er aan de onderzijde, bij de minimumpensioenen, een grote discriminatie optreedt. Dit is niet rechtvaardig

Karin Temmerman, Kamerlid van sp.a reageert verbolgen op het voorstel van Bacquelaine. “Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine trekt het pensioenplafond op, terwijl er aan de onderzijde, bij de minimumpensioenen, een grote discriminatie optreedt. Dit is niet rechtvaardig”

Zij benadrukt dat vooral de vrouwen gediscrimineerd worden. “Vrouwen staan nu eenmaal vaker in voor een aantal zaken binnen het gezin. Veel onder hen gaan noodgedwongen halftijds werken en periodes als ziekte en zwangerschap zitten bovendien niet vervat in de berekening van de werkelijk gepresteerde arbeidsdagen.”

Het Kamerlid heeft er naar eigen zeggen niets op tegen dat het plafond wordt opgetrokken, maar de combinatie met de beperkte verhoging van het minimum is volgens haar onrechtvaardig. “Ik heb niet het gevoel dat men naar het geheel kijkt. Men stuurt hier en daar maar wat bij.”

Volgens Temmerman bestaat er bovendien een kans dat het gemorrel aan het SWT-systeem in strijd is met het sociaal overleg.

(Belga/RR/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content