Manoeuvres en een stoelendans bij de Nationale Bank
Het directiecomité van de Nationale Bank telt binnenkort een stoel minder. De rol van secretaris wordt overgenomen door een van de acht directeurs – een kleine maar opvallende verschuiving tegen de achtergrond van enkele herbenoemingen.
Bij de Nationale Bank is er een nieuwe bevoegdheidsverdeling binnen het directiecomité. De taken van secretaris Luc Dufresne worden overgenomen door een ander lid van het directiecomité – meer bepaald directeur Tim Hermans, de vroegere rechterhand van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Dat blijkt uit een interne mededeling aan het personeel. Op het eerste gezicht lijkt het om een kleine verschuiving te gaan, maar tegen de achtergrond van een reeks herbenoemingen van directieleden die elk moment kunnen gebeuren, is ze wél opmerkelijk.
Eerder schreven we al hoe directieleden van de Nationale Bank voor een hernieuwbare termijn van zes jaar benoemd worden en dat sommige mandaten nu aflopen: die van Marcia De Wachter (CD&V-signatuur), Jean Hilgers (CDH), Mathias Dewatripont (PS) en Pierre Wunsch (MR).
Het directiecomité bestond tot nu toe uit 9 leden – om precies te zijn 1 secretaris (Dufresne) en 8 directeurs: gouverneur Jan Smets (CD&V), vicegouverneur Wunsch, zes directieleden – De Wachter, Hilgers, Dewatripont, Tim Hermans (Open Vld), Vincent Magnée (PS) en Tom Dechaene (N-VA). Er gaan al langer stemmen op om het aantal leden van het directiecomité te verminderen, door van 8 naar 6 directeurs te gaan. Daar is men binnen de Nationale Bank zelf niet zo happig op, want dan komt voor sommigen hun job op de helling te staan. Een aantal politieke partijen, zoals de MR, ziet dat ook niet zitten, want dan hebben ze minder kans om hun mensen in het directiecomité te loodsen.
Vanaf 1 februari wordt de post van secretaris dus doorgeschoven naar een directielid. Gevolg is dat het hele directiecomité niet langer bestaat uit 9 personen, maar uit 8. Het lijkt erop dat de Nationale Bank zo tegemoet wil komen aan de roep om het met minder directieleden te doen, zonder te knippen in het aantal directeurs. Met het verlies van een secretaris gaat immers enkel het politiek minst belangrijke mandaat overboord. Hoe het verder afloopt zal snel duidelijk worden, want de (her)benoemingen kunnen elke dag bekend raken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier