Luc De Bruyckere (ex-voorzitter Voka): ‘Iedereen moet nu staatsmanschap tonen’
De Trends Manager van het Jaar 1986, ex-Voka-voorzitter en voormalig topman van het beursgenoteerde voedingsbedrijf Ter Beke is ‘zeer bezorgd’ over de verkiezingsuitslag. ‘Alles zit muurvast. We zullen het record van 541 dagen zonder regering toch niet opnieuw breken? Onze economie en onze hoge staatsschuld verdragen geen aanslepende onduidelijkheid.’
Bent u verrast door de uitslag?
LUC DE BRUYCKERE. “De winst van het Vlaams Belang was voorspeld. Het onderhuidse ongenoegen sluimerde al geruime tijd. Maar de hoge score heeft me verbaasd. Zelfs verbijsterd. We zijn wakker geworden in een Vlaanderen dat op slot gaat. Ik betreur wat gisteren is gebeurd.”
Vlaanderen stemt rechts, Wallonië links. Dat wordt moeilijk.
DE BRUYCKERE. “We leven in een land met twee democratieën. Er is een enorm verschil in visie over de aanpak van de sociaaleconomische uitdagingen. Er zijn de Waalse veto’s van voor de verkiezingen. Bijna de helft van de Vlaamse stemmen, die van de N-VA en het Vlaams Belang, heeft al vóór de verkiezingen een Waals veto gekregen. Dat wordt aartsmoeilijk. Een minderheid in dit land kijkt zeer links naar de wereld. 70 procent van de Waalse kiezers koos voor de PS, het PTB, het cdH of Ecolo. Waar denken ze in Vlaanderen de partners halen? Bij Groen, de sp.a en deels CD&V? Dat is een doemscenario. Ik houd mijn hart vast. Zo’n regering zal nooit de problemen oplossen. Toegegeven, ook de uittredende regering heeft dat verzuimd. We hadden orde op zaken kunnen stellen, maar het is niet afgewerkt. Dat leverde een voedingsbodem voor extreme partijen.”
Welke coalitie draagt uw voorkeur weg?
DE BRUYCKERE. “In Vlaanderen hoop ik op de voortzetting van de huidige coalitie, maar dan zonder het gekibbel. Je moet dan wel drie verliezers samen zetten. Ook federaal zou dat de beste keuze zijn, maar de Zweedse coalitie heeft geen meerderheid meer. Ze heeft haar werk onvoldoende gedaan. Ze begon als droomregering, maar er is te veel gekibbeld. Het werk is niet af. De MR wil ook niet langer als enige Waalse partij in de federale regering stappen. Alles zit muurvast. We gaan het record van 541 dagen zonder regering toch niet opnieuw breken?”
U klinkt bijzonder pessimistisch.
DE BRUYCKERE. “Niet pessimistisch, maar wel zeer bezorgd. Onze economie en onze hoge staatsschuld verdragen geen aanslepende onduidelijkheid. De intrestvoeten zullen niet laag blijven. Wat als de rente over anderhalf jaar stijgt en wij nog steeds geen federale regering hebben? Dan komen we in een wel heel penibele situatie terecht. Laat de geesten nu eerst tot rust komen. De uitslag is van dien aard dat iedereen nu staatsmanschap moet tonen. Laat onze partijen enkele dagen de tijd nemen om goed na te denken. De partijbureaus moeten geen exclusieven uitspreken, zodat de politici met een fris hoofd de juiste constructie kunnen uitpuren.”
Verkiezingen 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier