‘Kritiek Bruno Tobback op justitie is populistisch’
Francis Desterbeck schreef niet alleen een boek over de fiscale fraude. De advocaat-generaal van Gent pakt ze ook aan. Hij vindt politieke kritiek op verjaringen van fraudezaken goedkoop.
Francis Desterbeck schreef niet alleen een boek over de fiscale fraude. De advocaat-generaal van Gent pakt ze ook aan. Hij vindt politieke kritiek op verjaringen van fraudezaken goedkoop.
Francis Desterbeck is advocaat-generaal van het hof van beroep Gent. Enkele weken geleden publiceerde hij een boek over fiscaal strafrecht. Hij treedt ook op als aanklager in fiscale strafdossiers. Er was de voorbije maanden veel kritiek door een aantal verjaringen. De oorzaak is een gebrekkige samenwerking tussen de fiscus en het gerecht, stelt hij in Trends.
Volgens de wet moet de fiscus in fiscale strafzaken eerst een volledig administratief onderzoek voeren. Pas aan het einde van de rit start het parket eventueel een strafrechtelijk onderzoek. Desterbeck: “Zo gaat heel wat kostbare tijd verloren. Niet alleen loert het gevaar van de verjaring om de hoek, bij de eindbeoordeling weegt ook de redelijke termijn almaar zwaarder. Hoe langer de duur van de behandeling, des te milder de straf. In fiscale strafzaken spelen advocaten vaak op de procedure. Ze rekken de zaak en roepen dan zelf in dat alles onredelijk lang heeft geduurd. Logisch is dat niet, maar het werkt wel.”
De una via-wet voert sinds vorig jaar het overleg tussen fiscus en gerecht op. Ze beslissen samen of een fiscaal dossier administratief of strafrechtelijk wordt afgehandeld. Voor Desterbeck mag het nog een stap verder gaan. “Het lijkt me zinvol in een klap een eind te maken aan de artificiële scheiding tussen fiscus en gerecht en hen vanaf stap één samen te laten werken.”
Dat druist dan wel in tegen het Charter van de belastingplichtige uit 1986, dat medewerking van de fiscus, meer bepaald de BBI, aan fiscale strafonderzoeken uitsluit. Volgens de advocaat-generaal is dat charter “niet meer van deze tijd”. “De huidige fiscale procedure geeft alleen maar aanleiding tot vertragingen en proceduregevechten _ zeg maar vrijspraken van fraudeurs.”
Desterbeck stoort zich trouwens eraan dat politici zich zo gemakkelijk overgeven aan een partijtje ‘Justitie bashen’ wanneer er op procedureel gebied weer eens een wiel loskomt. “Een aantal tekortkomingen is in het systeem ingebakken, en ik zie geen politieke bereidheid om het zelf grondig te veranderen”, reageert hij. “Sp.a-voorzitter Bruno Tobback zei onlangs dat hij ziek wordt van het gerecht, en dat in landen als Nederland alles beter functioneert. Blijkbaar is het verkiezingstijd, want dit soort van populistische uitlatingen gaan erin als zoete koek. De verwijzing naar Nederland kan hem misschien op een idee brengen. Daar heeft de tegenhanger van de BBI, de FIOD-ECD, echt politionele en gerechtelijke bevoegdheden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier