Israël ziet kredietwaardigheid verder verlaagd: kan dat een rol van betekenis spelen in het conflict?

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

Ook kredietbeoordelaar S&P heeft de investeringswaardigheid van Israël, dat oorlog voert tegen Hamas in de Gazastrook en tegen Hezbollah in Libanon, verder verlaagd. Sectorgenoot Moody’s snoeide vrijdag al voor de tweede keer dit jaar in de Israëlische kredietwaardigheid en waarschuwde voor een verdere verlaging tot ‘rommelstatus’. Het roept de vraag op: kan dat een gamechanger worden in het conflict in het Midden-Oosten?

S&P verlaagde zijn rating voor Israël van A+ naar A, met negatieve vooruitzichten. De rating wijst op “een sterke capaciteit om aan financiële verplichtingen te voldoen”, maar met risico’s door “veranderende omstandigheden”.

Het gaat om de tweede verlaging van de Israëlische kredietscore bij de instelling dit jaar. “We zien een toegenomen waarschijnlijkheid dat het Israëlische conflict met Hezbollah, gezien de recente escalatie van de gevechten, langer zal duren en intensiever zal worden. Dat brengt veiligheidsrisico’s met zich voor Israël”, luidt het.

Wat betekent zo’n ratingverlaging?

Zo’n afwaardering door de grote ratingbureaus is vanzelfsprekend geen goed nieuws voor de Israëlische economie. “Die rating beïnvloedt de rente waartegen je overheidsschuld kunt uitgeven”, legt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, uit aan Trends-Kanaal Z. “Het is een inschatting, maar internationale beleggers kijken daarnaar. Het is dus zeker geen goede zaak voor Israël.”

Een ratingverlaging van A+ naar A is evenwel nog lang niet dramatisch. Vanden Houte: “Voor de markten is het belangrijk dat een land investment grade is, investeringswaardig. Dat gaat tot BBB. Na A komt A- en vervolgens BBB+. Zolang je minstens drie B’s hebt, word je investeringswaardig geacht. Wanneer je van triple B naar dubbel B zakt, zal de rentereactie groter zijn dan van A+ naar A of van A naar A-. Geen triple B meer zijn, maakt een verschil omdat heel wat fondsen in hun criteria hebben staan dat ze enkel mogen beleggen in investment grade. Met andere woorden: deze verlaging zal voor Israël slechts een klein effect hebben.”

‘Gematigd kredietrisico’

Vrijdag stelde ook Moody’s voor de tweede keer dit jaar zijn beoordeling van de Israëlische kredietwaardigheid naar beneden bij. Zijn rating ging meteen twee stappen lager, van A2 naar Baa1, wat een “gematigd kredietrisico” inhoudt. Baa1 is nog drie stappen boven non-investment grade. Het ratingbureau waarschuwde voor een mogelijke verdere verlaging naar een rommelstatus als de situatie in het Midden-Oosten verder zou escaleren.

Midden augustus verlaagde ook Fitch, de derde vooraanstaande Amerikaanse kredietbeoordelaar, nog de rating van Israël van A+ naar A wegens de oorlog met Hamas.

Impact

Het roept de vraag op: kan een verdere afwaardering van Israël een rol van betekenis spelen in het escalerende conflict in het Midden-Oosten? De kosten van de oorlog voor Israël sinds de aanval van Hamas in oktober vorig jaar, worden intussen geraamd op een slordige 68 miljard dollar en het land moet geld lenen om de oorlog te blijven financieren. The Economist schreef vorige week al dat een heviger conflict met Hezbollah grote gevolgen voor de Israëlische economie heeft. De banken in het land maken gewag van een kapitaalvlucht.

“Als je economie in een oorlogssituatie zit, is het moeilijk om internationaal zaken te doen”, zegt Vanden Houte. Hij wijst erop dat de Israëlische economie sinds het vierde kwartaal van vorig jaar in recessie is. “Meteen na de uitbraak van het conflict met Hamas was er een sterke daling van het bruto binnenlands product (bbp). Op jaarbasis is er nog steeds een krimp: in het tweede kwartaal van dit jaar kwam het bbp 1,5 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.”

“Israël is een redelijk bloeiende economie. Het staat bekend om zijn zeer sterke techsector. Ik betwijfel of de ratingbureaus Israël van strategie zullen doen veranderen in dit conflict. Het is moeilijk in te schatten, maar als het economisch echt zwaar begint te wegen, valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de binnenlandse oppositie tegen de regering toeneemt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content