KBC komt net als ING als een winnaar uit de strijd om de staatsbonmiljarden, maar dat heeft een prijs

KBC-hoofdkantoor in Brussel | Foto: Getty
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

KBC realiseerde in de strijd om de staatsbonmiljarden een netto-instroom van 6,5 miljard euro aan klantenmiddelen. Dat is 800 miljoen meer dan de uitstroom van 5,7 miljard euro een jaar eerder. De promotionele acties daarvoor kosten de bank wel 87 miljoen euro aan rente-inkomsten.

Dat de banken in september zowat alle staatsbonmiljarden konden recupereren die ze vorig jaar zagen wegvloeien, bleek vorige week al uit een rapport van de Nationale Bank. ING België meldde op hetzelfde moment dat de promotionele termijnrekening van de bank, die de concurrentiestrijd tussen de banken deed losbarsten, 5,5 miljard euro had aangetrokken. ING bood zijn klanten tijdelijk een rente tot 4 procent bruto. Een jaar eerder had de bank 2,6 miljard euro verloren aan de fiscaalvriendelijke staatsbon. 

Ook KBC meldt nu dat het in september meer klantenmiddelen heeft aangetrokken dan er een jaar eerder wegstroomden. Vooral de hoogrentende termijnrekening die KBC lanceerde in reactie op die van ING, was een succes. Daar vloeide circa 6 miljard euro naartoe. Klanten kochten ook voor 1,2 miljard euro kasbons. Ten slotte vloeide er 900 miljoen euro naar verzekeringsproducten en beleggingsfondsen. Omdat er tegelijk 1,6 miljard wegvloeide van zicht- en spaarrekeningen, spreekt KBC van een netto-instroom van 6,5 miljard euro aan klantenmiddelen. 

Stuntrentes kosten de bank geld 

De hoge rentes op de termijnrekeningen hebben evenwel een prijskaartje. Ze kosten KBC ongeveer 87 miljoen euro aan netto rente-inkomsten, waarvan 26 miljoen voor rekening van het lopende boekjaar en 61 miljoen voor 2025. CEO Johan Thijs wijst erop dat de instroom en verschuiving van middelen ook positieve effecten heeft: de bank zal zich volgend jaar minder moeten financieren op de markt en op de spaarrekeningen zal minder getrouwheidspremie uitbetaald moeten worden. Voor de bank zou dit de inkomsten gunstig beïnvloeden ten belope van 20 miljoen euro. 

In de strijd om de staatsbonmiljarden is BNP Paribas Fortis tot hiertoe de enige bank die er niet in slaagde het weggevloeide geld te recupereren. Daarbij dient aangestipt dat BNP Paribas Fortis, in tegenstelling tot de andere drie grootbanken, geen stuntrentes op termijnrekeningen bood. De bank zette vooral in op kasbons en obligaties. BNP Paribas Fortis had in september 2023 zo’n 6,9 miljard euro zien wegvloeien naar de fiscaalvriendelijke staatsbon. Klanten herinvesteerden daarvan 5,6 miljard euro in producten van de bank. 

Goede resultaten en vooruitzichten

KBC Groep publiceerde deze morgen goede kwartaalresultaten. De bank boekte tussen begin juli en eind september een winst van 868 miljoen euro, dat is iets minder dan in het vergelijkbare kwartaal van 2023, maar veel beter dan de circa 800 miljoen euro die analisten gemiddeld hadden verwacht.  

Ondanks de druk op de deposito- en kredietmarges stegen de netto rente-inkomsten lichtjes. Dat was vooral te danken aan de indekkingspolitiek van de bank en de groei van de kredietportefeuille. Net zoals de andere grootbanken in België boekte KBC een uitzonderlijke meerwaarde van 78 miljoen euro op de verkoop van een deel van de activiteiten van hun joint venture Isabel aan Wolters Kluwer. 

KBC handhaaft zijn prognoses voor het volledig boekjaar 2024. De bank gaat er nog steeds van uit dat de rente-inkomsten minstens op 5,5 miljard euro zullen uitkomen. Aandeelhouders krijgen binnenkort een interim-dividend van 1 euro bruto uitgekeerd. 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content