Johny Vansevenant (VRT) over politieke journalisten: ‘Sta niet met het vingertje te zwaaien’
“Sta niet met het vingertje te zwaaien en hou je aan de feiten.” Dat zegt VRT NWS-radiojournalist Johny Vansevenant over politieke journalistiek, dit weekend in Trends Talk met Jan De Meulemeester. Vansevenant geeft een inkijk in de werking van politieke verslaggeving: “Ik kan me geen mening permitteren.”
Politiek journalist en radiomonument Johny Vansevenant heeft zijn carrière te boek gesteld. Getiteld: De strijd om de macht. Mijn leven in de Wetstraat. Doorheen zijn relaas reizen we van de laatste regering-Martens, eind jaren tachtig, tot de huidige regeringsvormingen. Hij beschrijft ook hoe politieke verslaggeving evolueerde.
Vaak zijn er nachtelijke onderhandelingen. Welke rol spelen politieke journalisten dan?
VANSEVENANT. “Ik blijf ’s nachts aanwezig en breng elk uur verslag uit in het radionieuws. Zo maakte ik tijdens een regeringsvorming mee dat ik een sms kreeg van de woordvoerder van cd&v-voorzitter Wouter Beke met daarin: ‘Johny is dit en dat te weten gekomen.’ Meteen nadien kreeg ik opnieuw een berichtje: ‘Dit was niet voor jou bedoeld.’ Steffen Van Roosbroeck, de woordvoerder van Beke, sms’te dus zijn voorzitter die aan het onderhandelen was, over wat naar mij werd gelekt en op het radionieuws kwam.
“Het is belangrijk daar ook ’s nachts fysiek aanwezig te zijn. Zeker voor radio. Je moet het als eerste weten wanneer er nieuws is en dan iedereen kunnen telefoneren. Wanneer de vices naar huis rijden, bel ik die één voor één af, steek ik een scenario ineen en maak ik mijn verslag. Dat betekent dat je moet wakker blijven. De adrenaline moet stromen. Je kunt je niet permitteren te gaan slapen, in de voormiddag wat telefoons te plegen en pas ’s middags verslag uit te brengen. Neen, we moeten het ‘s ochtends brengen. En dan doen we aan echte eerstelijnsverslaggeving.’
Veel analisten schrijven analyses, vaak op basis van jouw verslaggeving. Dat gebeurt vanachter een pc-scherm. Waarom is het belangrijk toch ook fysiek en vaak aanwezig te zijn in de Wetstraat?
VANSEVENANT: “Als politici tijdens of na onderhandelingen buitenkomen, dan kan ik aan het gezicht van onderhandelaars aflezen hoe de situatie écht zit. Ik begeef me in wandelgangen om te achterhalen wat er in de pijplijn zit. Het is goed dat politici jou zien. Dan gaan ze ook makkelijker de telefoon opnemen of whatsappen. Je moet je bewegen in dat milieu en dan krijg je veel meer gedaan. Je moet een vertrouwensbasis opbouwen met politici en woordvoerders. Als je dan correct werkt en neutraal bent, kan er zeer veel informatie naar je toe stromen. Ik heb het geluk gehad van te kunnen profiteren van die informatiestromen.”
“Mijn werkwijze en tip aan politieke journalisten is: hou je aan de feiten. Leg de feiten uit, maar sta niet met het vingertje te zwaaien. Laat geen oordelen horen. Anders ben je geen journalist maar een commentator of ideoloog.”
Er zijn overal fijne en minder fijne mensen. Ook in de politiek. Heb je er echte vrienden gemaakt?
VANSEVENANT: “Er zijn inderdaad mensen met wie het klikt. Maar ik weet niet hoeveel dat er zullen zijn als mijn carrière als politiek journalist voorbij is. Of ik die nog zal frequenteren. Ik denk dat het er nauwelijks zullen zijn. Voor een groot deel is het ook gebruik maken van elkaar.”
“Het is wel zo dat het met sommige mensen van nature betere klikt dan met andere. En dat heeft in veel gevallen niet eens te maken met je eigen politieke mening. Iemand kan bijvoorbeeld jouw politieke mening delen, maar een echte klier zijn. En je kan iemand kennen die totaal andere overtuigingen heeft, maar die een uiterst sympathieke mens blijkt. En je hebt maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. Dus ja: die menselijke interactie speelt uiteraard mee.”
Trends Talk met Johny Vansevenant is het hele weekend te bekijken vanaf zaterdag 11 uur. Je vindt de uitzending vanaf zaterdag ook hier terug op onze website en Trends Talk is ook te beluisteren als podcast.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier