Israël krijgt lagere kredietwaardigheid van Moody’s

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © Getty Images
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

De Amerikaanse vooraanstaande kredietbeoordelaar Moody’s heeft de rating van Israël verlaagd vanwege het escalerende conflict met Hezbollah in Libanon.

Het is de tweede keer dit jaar dat Moody’s de kredietwaardigheid van Israël verlaagt. Ditmaal werd de rating meteen met twee stappen verlaagd, van A2 naar Baa1, met een negatief vooruitzicht. Een lagere kredietwaardigheid betekent dat Israël meer rente moet betalen op leningen die het afsluit. Dat dus op een moment dat het land geld nodig heeft om de kosten van de aanhoudende oorlogen met Hamas en Hezbollah te financieren.

Conflict met Hezbollah

“De belangrijkste reden voor de afwaardering”, zegt Moody’s, “is onze visie dat het geopolitieke risico aanzienlijk toegenomen is, tot een zeer hoog niveau, met materiële negatieve gevolgen voor de kredietwaardigheid van Israël op zowel de korte als de lange termijn. Op langere termijn denken we dat de Israëlische economie door het militaire conflict blijvender verzwakt zal zijn dan eerder verwacht. Met verhoogde veiligheidsrisico’s verwachten we niet langer een snel en sterk economisch herstel zoals bij eerdere conflicten.”

De kredietbeoordelaar waarschuwt meteen ook dat het “de rating verder kan verlagen, mogelijk met meerdere stappen, als de huidige verhoogde spanningen met Hezbollah zouden uitmonden in een grootschalig conflict.”

Israëlische economie

Een langdurig, grootschalig conflict kan de economische en financiële slagkracht van Israël aanzienlijk verzwakken. The Economist schreef vorige week reeds dat de economische beleidsmakers van het land zich meer zorgen dan ooit maken sinds het begin van het conflict met Hamas in oktober vorig jaar. Tussen mei en juli van dit jaar verdubbelde de uitstroom van Israëlische banken naar buitenlandse instellingen tegenover dezelfde periode vorig jaar tot 2 miljard dollar.

Lees meer: kan de Israëlische economie een totale oorlog overleven?

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content