Internationaal Energieagentschap verwacht komende jaren recordvraag naar kool

Vrachtwagens bij kolenhaven laden steenkool | Foto: Getty

De wereldwijde vraag naar steenkool zal volgens schattingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dit jaar opnieuw een record bereiken. Nog zeker tot en met 2027 zou de vraag nog elk jaar licht toenemen, zo blijkt uit nieuwe data van de organisatie.

In 2024 zou de steenkoolvraag uitkomen op 8,77 miljard ton, een stijging met zowat 1 procent. De groei is daarmee fors vertraagd, merkt het IEA op. In 2021 was er onder impuls van het herstel na de coronacrisis een toename van 7,7 procent, gevolgd door aanwas van respectievelijk 4,7 en 2,4 procent in 2022 en 2023.

Het IEA verwacht nu een “plateaufase” tot en met 2027. Tegen dan zou de wereldwijde vraag naar steenkool een piek van 8,87 miljard ton bereiken. Vorig jaar had de in Parijs gebaseerde intergouvernementele organisatie nog voorspeld dat de vraag na 2024 in dalende lijn zou gaan.

Opkomende economieën

Dit jaar zijn het opnieuw vooral China en India – de grootste twee verbruikers van steenkool – die de vraag stuwen. De Chinese vraag zou dit jaar met 1 procent toenemen tot 4,9 miljard ton onder impuls van de stijgende elektriciteitsvraag, die van India met meer dan 5 procent tot 1,3 miljard ton. In de Verenigde Staten en de Europese Unie – waar het verbruik al een decennium afneemt – is er sprake van dalingen met respectievelijk 5 en 12 procent, al zijn die lager dan in 2023.

Volgens het IEA zijn het opkomende economieën zoals India, Indonesië en Vietnam die de steenkoolvraag de komende jaren nog zullen aanstuwen, terwijl de vraag in ontwikkelde landen verder zal afnemen. “Zoals al 25 jaar het geval is, zal echter China, dat 30 procent meer steenkool verbruikt dan de rest van de wereld samen, de wereldwijde tendenzen blijven bepalen”, benadrukt de organisatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content