ING België: ‘Beurscorrecties zijn ook in 2025 koopkansen’

Het bull-monument op Wall Street | Foto: Getty
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De onvermijdelijke beurscorrecties zullen ook in 2025 evenveel koopkansen zijn, zegt Steven Vandepitte, strateeg van ING België. “De economie maakt een zachte lading en de bedrijfswinsten blijven zeker in de VS stijgen. De beursrally zal zelfs breder worden.”

Na een sterk beursjaar op Wall Street lijkt het vet nog niet van de soep. “De Amerikaanse beurs kan doorgaan op haar elan, al kan de stijging iets gematigder zijn. De Amerikaanse economie maakt een zeer zachte landing. Van recessiegevaar is geen sprake. De verkiezing van Donald Trump kan de groei zelfs een extra zetje geven. In 2025 wordt gerekend op een stijging van de bedrijfswinsten ruim 13 procent, tegenover 10 procent in 2024”, zegt Steven Vandepitte.

Verwacht echter geen rustige klim. Volatiliteit wordt troef, zeker gegeven het vrij onvoorspelbare karakter van het beleid van Trump. “Een doorsnee beursjaar telt drie correcties van minstens 5 procent en een correctie van minstens 10 procent. Die correcties zullen koopkansen zijn. Grotere correcties van 20 procent of meer verwachten we niet, omdat we geen recessie verwachten”, zegt Steven Vandepitte.

Bredere beursrally

De waarderingen zijn na enkele goede beursjaren flink opgelopen. Een representatieve korf van wereldwijde aandelen noteert tegen een koerswinstverhouding van 18, tegenover een historisch gemiddelde van 16. Deze relatief hoge waardering is vooral het gevolg van prijzige Amerikaanse aandelen, en meer specifiek van de grote technologiewaarden als Nvidia en Microsoft. “We verwachten een verbreding van de rally. De grote technologiewaarden, bekend als de Magnificent 7, blijven cashmachines en houden zeker stand.  Beleggers zullen echter ook meer aandacht krijgen voor de 493 andere aandelen uit de S&P 500. De winstgroei zal bij de kleinere bedrijven versnellen. We verwachten dus geen correctie bij de grote waarden, maar een inhaalbeweging bij de kleinere waarden”, zegt Steven Vandepitte.

Wall Street blijft dus, net zoals de voorbije jaren, het walhalla voor beleggers, terwijl Europese aandelen moeilijk uit de vergeetput geraken. “Dat is nu zodanig de consensus dat Europese aandelen het in 2025 tijdelijk beter kunnen doen dan Amerikaanse aandelen, maar het uitzonderlijke van de economische prestaties van de VS is niet voorbij. De productiviteit  neemt sneller toe in de VS, en de Europese des-industrialisatie pleit tegen de Europese beurzen”, zegt Steven Vandepitte.

Europa kan de VS niet volgen

“De Amerikaanse economie gaat voorlopig door op haar elan. De groei schommelt rond 3 procent op dit ogenblik. De arbeidsmarkt koelt wat af, maar de kredietvoorwaarden worden opnieuw soepeler. Wel zorgt de verkiezing van Trump voor een extra scheut onzekerheid. Aan de basis van de sterke Amerikaanse economie ligt een relatief sterke stijging van de productiviteit. Het verschil met Europa wordt steeds groter”, zegt ook Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

De Europese economie kan ook in 2025 het tempo van de Amerikaanse economie niet volgen. “We verwachten in het eurogebied in het eerste kwartaal van 2025 een nulgroei. De industrie ziet af van relatief hoge energieprijzen en toenemende concurrentie uit China. Door de zwakke vraag en de hoge voorraden blijft de productie zwak. Ook de dienstensector krijgt het moeilijker, maar de stijging van de koopkracht moet voor tegengewicht zorgen. De consument gaat echter een deel van de extra koopkracht sparen, als reactie op een hoger risico op werkloosheid”, zegt Peter Vanden Houte.

Belgische groei betrapt op doping

De Belgische economie deed het de voorbije jaren relatief goed. Sinds het einde van de pandemie steeg het bruto binnenlands product (bbp) met ruim 5 procent, wat iets meer is dan gemiddeld in het eurogebied. “We zitten in de kopgroep in Europa, maar onze groei werd vooral vooruit gestuwd door een sterke stijging van de overheidsbestedingen. De private sector in België deed het niet beter dan in de buurlanden. Gegeven de budgettaire situatie is onze groei dus moeilijk houdbaar. Het verminderen van het begrotingstekort zal wegen op de groei. Voor volgend jaar verwachten we in België een groei van 0,7 procent, evenveel als gemiddeld in het eurogebied”, zegt Peter Vanden Houte.

België zit, samen met Frankrijk, Italië en Spanje, in de club van landen die kwetsbaar zijn voor rentestijgingen, omdat de rentelasten al relatief hoog zijn en omdat op korte termijn een groot deel van de schuld moet geherfinancierd worden. De combinatie van een groot tekort op de begroting en politieke instabiliteit kost Frankrijk al hogere rentevoeten. “Stijgende rentelasten zijn het koekoeksei in de begroting. Beleggers houden opnieuw de budgettaire situatie van landen in de gaten. Na Frankrijk kan straks een ander land in het vizier komen. België bleef tot nu buiten schot omdat onze economische groei relatief goed was en omdat we over binnenlandse spaarreserves beschikken, maar op termijn hebben we toch een geloofwaardige begrotingstraject nodig om hogere rentevoeten te vermijden”, zegt Peter Vanden Houte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content