IMF: Toestand wereldwijde staatsschuld ‘erger dan verwacht’

Kristalina Georgieva van het IMF spreekt op het Bloomberg Global Business Forum op 24 september 2024 in New York City. | Foto door Bryan Bedder/Getty Images voor Bloomberg Philanthropies

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat de wereldwijde staatsschuld tegen eind dit jaar de grens van 100 biljoen dollar (93 procent van het wereldwijde bbp) zal overschrijden. Vooral de Verenigde Staten en China stuwen deze toename, aldus het IMF.

Zonder stevige ingrepen zal de schuld naar verwachting oplopen tot 100 procent van het bbp tegen 2030. Bovendien “zijn er goede redenen om aan te nemen dat de toestand erger is dan verwacht”, zegt het IMF. “Uit ervaring weten we dat de schuldprognoses meestal te optimistisch zijn, omdat ofwel regeringen de verwachte economische groei te optimistisch inschatten, ofwel omdat budgettaire hervormingen niet volledig gerealiseerd worden.”

Zorgvuldig besparen

Hoewel de schuld in twee derde van de landen stabiliseert, stijgt ze fors in grote economieën als de VS en China, goed voor meer dan de helft van de totale wereldwijde schuld.

Er is jaarlijks een budgettaire inspanning van 3,8 procent van het bbp nodig om de schuld te stabiliseren, maar de huidige plannen liggen op slechts 1 procent. Het IMF benadrukt dat besparingen zorgvuldig moeten worden doorgevoerd om de economische groei en kwetsbare groepen niet te benadelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content