‘Ik wil een Grexit’, zegt Griekse werkloze

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

Voor vele Grieken klinkt het woord ‘Grexit’ – wanneer Griekenland uit de eurozone stapt – als een vloek in de oren. Maar dat is niet bij iedereen het geval, zo blijkt.

Dat de vastgelopen onderhandelingen tussen het noodlijdende Griekenland en zijn schuldeisers de Grieken zorgen baren, is een understatement. Dat veel Grieken bang zijn voor wat er komt, is dat eveneens.

De Griekse bevolking kampt overigens al langer met de gevolgen van wat algemeen omschreven wordt als de ‘Griekse crisis’. Er wordt massaal geld uit de bankautomaten gehaald, volwassen kinderen trekken opnieuw bij hun ouders in, en het geboortecijfer keldert. Maar nu, zo dicht bij een mogelijke langverwachte deal met de schuldeisers. Wat denken de Grieken nu?

De Amerikaanse nieuwssite CNN Money ging even polsen bij een aantal Grieken op straat. Een van hen wil alvast niet langer dat Griekenland deel uitmaakt van de eurozone. Hij is officieel werkloos.

‘Nooit op tijd betaald’

“Ik ben zes maanden werkloos geweest. Hoewel ik op dit moment als ‘voltijdse activist’ aan de slag ben, ben ik in de eerste plaats op zoek naar vast werk. Toen ik een baan had, werkte ik als economisch analist bij een bouwbedrijf. Maar ik werd nooit op tijd betaald, en het bedrijf wilde zelfs de software niet aankopen die we nodig hadden. Ik ging vier maanden werken zonder betaald te worden”, zegt de 29-jarige werkloze Manolis Spathis.

Familiebedrijven

Volgens Spathis is het ‘ongelooflijk moeilijk om een baan te pakken te krijgen’. Het is niet dat hij het niet probeert,’ maar het probleem is dat de meeste bedrijven in Griekenland familiebedrijven zijn’. Het gevolg daarvan ligt voor de hand: met de hoge werkloosheid van vandaag kent iedereen wel iemand die een baan zoekt. Dus geven (familie) bedrijven de voorkeur aan mensen die ze kennen als er een vacature beschikbaar is.

Spathis ontvangt intussen een werkloosheidsuitkering van 360 euro per maand. “Het is niet veel, maar het is beter dan toen ik werkte en vier maanden lang niet betaald werd”, verduidelijkt hij.

‘Ik wil een Grexit’

De werkloze Spathis gelooft niet langer in een Griekenland dat deel uitmaakt van de monetaire unie. “Ik wil een Grexit (uit de eurozone), want ik geloof dat dat de enige oplossing is voor de problemen waar mijn land mee kampt.” Volgens de werkloze twintiger is een Grexit overigens de enige manier om Griekenland van zijn schuld – ‘de volledige schuld’ te verlossen. “De ECB zou ons toch niet helpen”, beklemtoont hij: “We moeten zelf de eerste stap zetten en het bankwezen nationaliseren.”

Drachme

Maar hoe zit het dan met de gevreesde devaluatie van de Griekse munt, wanneer de euro voor de modale Griek niet langer het betaalmiddel is?

Daar is de werkloze Spathis alvast niet bang voor. “Ik ben daar vrij radicaal in. Ik ben niet bang voor de devaluatie van de drachme. Ik ben ervan overtuigd dat de kwijtschelding van de schulden en de nationalisering van de grote bedrijven – zoals de energiebedrijven en de havens – de koers van de Griekse munt zullen opkrikken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content