‘Het geheime verhaal achter de enorme brexit-puinhoop’
Dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, haalt nauwelijks nog het nieuws. Dat is jammer, want het probleem is nog maar net begonnen.
Mensen die de Financial Times lezen, weten sinds deze zomer dat de brexit eigenlijk geen opstand is van het volk tegen de elite, zoals vaak gezegd of geschreven wordt. Het gaat daarentegen om een opstand tegen de elites van een andere, nog elitairdere elite.
Volgens het zeer goed gedocumenteerde artikel van journalist Simon Kuper zitten oud-leerlingen van chique privéscholen die allemaal gestudeerd hebben in Oxford achter het idee van een brexit. Of het nu David Cameron, minister van Financiën George Osborne of de voormalige burgemeester van Londen Boris Johnson is, allemaal zijn ze naar Oxford geweest. En allemaal waren ze lid van de Oxford Union, een interne kring van de universiteit.
Het geheime verhaal van de brexit is dat van een elite die op haar eigen wolk woont en dacht slimmer te zijn dan anderen
Heel vaak kenden die studenten de Britse parlementaire geschiedenis van buiten, en waren ze opgevoed met groot respect daarvoor. Toen Margaret Thatcher in 1988 haar Brugge-speech voerde, een anti-Europees discours, was die hele bende aan het studeren of net afgestudeerd en voor hen had Thatcher gelijk. Groot-Brittannië leiden was hun privilege, en ze wilden niet dat de ambtenaren van Brussel – volgens hen boerenkinkels – die voorrechten in het gedrang zouden brengen. Deze elite heeft volgens de Financial Times maar één obsessie: haar monopolie beschermen, te weten Groot-Brittannië leiden zonder de macht te delen met de Europese Commissie of het Europees Parlement.
Maar aangezien het Britse volk niet zo gevoelig is voor dat argument – geleid worden door een Londense of een Brusselse elite, wat maakt het uit – gebruikte ze het schokargument van de immigratie, dat de Britten overhaalde om voor de brexit te stemmen. Nog volgens de Financial Times kan de immigratie de elite geen barst schelen, zeker omdat ze in kleinere steden woont.
Simon Kuper, de journalist van de Financial Times die het artikel schreef en die zelf in Oxford studeerde, verduidelijkt dat die kliek maar één obsessie had: elkaar een dolk in de rug steken om de gunsten van hun favoriete kandidaat te krijgen in de wedloop naar de leiding van de Conservatieve partij.
Het geheime verhaal van de brexit is dat van een elite die op haar eigen wolk woont en dacht slimmer te zijn dan anderen. Maar uiteindelijk gigantische schade aan haar land toebracht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier