‘Het elektriciteitsverbruik verminderen is onzin’
“Als het over energie gaat, denken we nog te veel dat we een bocht gaan maken. Dat klopt niet: we slaan een geheel andere weg in”, meent Ronnie Belmans, de CEO van EnergyVille.
“U bent niet geïnteresseerd in elektriciteit. Wat u wél wilt, is comfort in huis. Elektriciteit zal belangrijk zijn in het energiesysteem van de toekomst, als facilitator. Maar ons hele denken wordt overhoop gegooid. Vroeger was de centrale vraag van de nutsbedrijven hoe groot de vraag naar elektriciteit zou zijn. Nu staat de elektriciteitsvraag zelf centraal: hoe kunnen we die aansturen? De volgende generatie zal echter zeggen: I don’t care about energy. Zij wil energie als een dienst, als een comfort provider, net zoals telecom dat nu al is.”
Ronnie Belmans, erevoorzitter van hoogspanningsnetbeheerder Elia, verdiende zijn sporen als professor elektrotechniek aan de KU Leuven, en leidt nu EnergyVille, een campus waar behalve de KU Leuven ook de onderzoeksinstellingen VITO en imec hun schouders onder zetten. Op termijn moeten daar 250 onderzoekers werk vinden. “Als dat lukt, staan we mee aan de top in Europa voor de volgende generatie producten en diensten: PV 2.0, bijvoorbeeld, een zonne-installatie met geïntegreerde opslag van energie.”
Geen Grote Olifanten meer
“De tijd van de Grote Olifanten is voorbij. Er zal nog een markt zijn waar grote ondernemingen zich bevoorraden, en daarnaast een retailmarkt, waar energie een dienst zal zijn. In woonwijken zullen de woningen aan de zuidkant bedekt zijn met zonnepanelen, en die zullen via een stroomleiding de rest van de wijk bevoorraden. Zonder tussenkomst van andere spelers.”
“Ik kan me inbeelden dat zonder het huidige regelgevend kader geen gasnet meer zou worden aangelegd in sommige woonwijken. Een thermisch netwerk dat is aangesloten op een kmo-zone in de buurt, elektriciteit en iemand die de distributie organiseert: meer heb je niet nodig.”
Energie moet je oogsten
“Een black-out zou een schande zijn, een beroepsfout. Nu spreken we over brown-outs, gecontroleerd afschakelen. Het belangrijkste is dat je de vraag kunt aanpassen. Hernieuwbare energie en kernreactoren lijken daarin goed op elkaar: ze zijn niet flexibel. Je hebt windenergie als het waait. Ik spreek ook niet meer van energiebronnen, maar van energie-oogsten. Wind of zon zijn geen bronnen: je oogst ze gewoon.”
“Dus moeten we niet langer zuinig omspringen met elektriciteit. Als je in een systeem van totaal hernieuwbare energie zit, waarvan de marginale kostprijs om stroom te produceren bijna nul is, waarom zou je je dan veel aantrekken van je verbruik? Wél belangrijk is energie op het juiste moment, zodat het bier gekoeld is, de was gedaan en de auto rijdt wanneer jij dat wil. Je wil niet per se weten wanneer de afwasmachine werkt, wel wanneer de afwas gedaan is.”
Groen heeft geen visie
“Dit verwijt ik trouwens de huidige groene politici: ze hebben geen visie meer. Met mensen als Olivier Deleuze en Luc Barbé kon je praten op zeer hoog niveau. Maar sindsdien is het groene discours verwaterd tot slogans tegen kernenergie. En vergeet het maar dat mensen bereid zouden zijn comfort in te leveren.”
“Energie-efficiëntie, dát is wel belangrijk. Een lamp vervangen door een betere, niet door iets niet-elektrisch. Een warmtepomp, gevoed met hernieuwbare energie, die evenveel energie levert als een hoogrendementsketel, heeft geen CO2-uitstoot. Dus hoe meer we overschakelen op elektriciteit en hoe meer die uit hernieuwbare bronnen komt, hoe minder CO2 we uitstoten voor eenzelfde energiecomfort.”
Lees het interview met Ronnie Belmans in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier