Wie enkel naar de cijfers kijkt, zou denken dat de Chinezen geen last ondervinden van Trumps handelsfratsen. De Chinese export presteerde in juni beter dan verwacht: een stijging van 5,8 procent op jaarbasis, goed voor een nieuw recordhandelsoverschot van bijna 586 miljard dollar in de eerste helft van 2025. Maar achter die solide cijfers tekent zich een duidelijke verschuiving af: de Verenigde Staten, jarenlang China’s topbestemming voor export, raken snel op de achtergrond.
De Chinese uitvoer naar de Verenigde Staten daalde vorige maand met 16,1 procent, na een nog scherpere terugval van 34 procent in mei. En dat ondanks een tijdelijk handelsbestand: begin mei kwamen beide landen in Londen overeen hun importheffingen te verlagen. De Trump-tariffs op Chinese producten gingen van 145 naar 30 procent, terwijl Peking zijn tarieven op Amerikaanse goederen terugbracht tot 10 procent. Toch blijven de spanningen sluimeren.
Zuidoost-Azië
Veel Chinese bedrijven grepen de tijdelijke versoepeling aan om hun zendingen op te drijven voor mogelijk nieuwe restricties. Die frontloading – versneld exporteren in afwachting van nieuwe maatregelen – gaf de cijfers een duw in de rug.
Tegelijk verlegt China zijn focus. De export naar Zuidoost-Azië, met onder meer Vietnam, Indonesië en Thailand, steeg in juni met 17 procent. De export naar de Europese Unie groeide met 7,6 procent. Ook Afrika, Centraal-Azië en Latijns-Amerika winnen aan belang. Zo probeert Peking de terugval van de Amerikaanse vraag elders te compenseren.
Wantrouwen
Een uitschieter in de cijfers is de export van zeldzame aardmetalen – onmisbare grondstoffen voor onder meer windturbines, smartphones en defensietechnologie. Die uitvoer steeg met 60,3 procent tot een record van 7.742 ton, volgens gegevens van Wind Information. Analisten vermoeden dat buitenlandse bedrijven massaal voorraden inslaan vóór eventuele nieuwe beperkingen. China had die grondstoffen eerder gebruikt als geopolitiek drukmiddel, maar beloofde in mei de leveringen te hervatten in ruil voor Amerikaanse versoepelingen op hightechexport.
Ook de uitvoer van robots zit sterk in de lift, al zijn daar geen precieze cijfers over bekend. Volgens Yuhan Zhang, hoofdeconoom bij The Conference Board, onderstrepen die cijfers “het succes van China’s industriebeleid in geavanceerde technologie, de bewuste spreiding van exportmarkten én de aanhoudende wereldwijde vraag naar hightech”, zo bericht de Financial Times.
Toch blijft de druk toenemen. Washington verdenkt landen als Vietnam ervan Chinese goederen te herverpakken en zo alsnog richting de Verenigde Staten te sturen Als reactie legden de Verenigde Staten een tarief van 40 procent op voor verdachte zendingen via Vietnam. Ook in Europa groeit het wantrouwen tegenover de Chinese overcapaciteit, vooral in sectoren als staal en elektrische voertuigen.
Evenwichtsoefening
Import liet voor het eerst sinds februari een lichte opleving zien: +1,1 procent in juni. Vooral olie en sojaproducten kwamen opnieuw in grotere volumes het land binnen. Dat wijst op een voorzichtig herstel van de binnenlandse vraag, al blijft de consumptie zwak door structurele problemen zoals de vastgoedschulden.
Alles samen toont China zich voorlopig veerkrachtig. De terugval in de Verenigde Staten wordt deels opgevangen elders, strategische sectoren floreren en het overschot stijgt. Maar het blijft de vraag hoelang Peking die evenwichtsoefening kan volhouden in een steeds vijandiger handelsklimaat.