Groen wil wet voor betaalstakingen
Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, wil het stakingsrecht – op maat van de spoorvakbonden – moderniseren en stelt nieuwe stakingsopties voor.
Betaalstakingen bij het spoor, waarbij het treinpersoneel wel werkt maar reizigers gratis laat rijden, zijn vandaag risicovol. Eind mei heeft de NMBS treinbegeleiders nog een sanctie gegeven omdat ze weigerden tickets te controleren. En reizigers die zonder ticket de trein opstappen, riskeren dan weer een boete te krijgen van treinbegeleiders die niet staken.
Daardoor kiezen de spoorvakbonden bij een sociaal conflict telkens weer voor een klassieke staking, waarbij de reizigers en de economie het slachtoffer zijn. Groen-voorzitster Meyrem Almaci wil daar verandering in brengen door overlegstructuren te vernieuwen en andere vormen van staking mogelijk te maken. Dat schrijft De Standaard.
Gratis treintickets
Een betaalstaking zou bijvoorbeeld uitdrukkelijk in de wet opgenomen moeten worden. Reizigers zouden aan automaten gratis een ticket met de vermelding betaalstaking kunnen krijgen als het gaat om een betaalstaking waarvoor het stakingsprotocol is gevolgd. Treinabonnementen worden voor de duur van de staking dan verlengd.
Daarnaast haalt Groen in Italië en de VS ook inspiratie voor een actieve of werkstaking. Daarbij blijven werknemers aan het werk, maar moeten de werkgevers een bedrag storten in een fonds voor het goede doel. Op die manier is er een inzet van de staker én een nadeel voor de werkgever dat hoger moet zijn dan bij een betaalstaking.
Volgens de partij moet er, zowel bij de betaal-als de actieve staking, nog altijd een deel van het loon van de werknemer uit de stakingskas worden betaald. “Op die manier blijft er een rem bestaan op het actievoeren.”
Voorts wil Groen het sociaal overleg moderniseren door onder meer de vakbonden en werkgevers adviezen te laten geven voor regeringsbeslissingen.
“Stakingswet niet uithollen”
Hugo Engelen, Vlaams Gewestsecretaris van de liberalevakbond ACLVB vindt een betaalstaking op zich geen slecht idee, al maakt hij wel een kanttekening bij het voorstel. “We moeten oppassen dat we het stakingsrecht niet uithollen. Het is het ultieme middel als alle andere middelen zijn uitgeput”, reageert Engelen in Hautekiet.
“Staken is een grondwettelijk wet en dat kan door geen enkel voorstel ondergraven”, concludeert hij.
Pieter Temmermans, voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt het voorstel een interessante insteek voor een debat. “Maar vooraleer we dergelijke voorstellen kunnen bespreken moeten we de wilde stakingen een halt toeroepen. We moeten eerste de principes van stakingsrecht goed vastleggen”, klinkt het.
“Ik vind de voorstellen van @groen ‘n interessante insteek in het debat, maar je moet eerst vooraf wilde stakingen vermijden” @pietervbo #lt
— Hautekiet (@hautekiet) 6 juni 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier