Green deal bedreigt groene investering bij ArcelorMittal in Gent

ArcelorMittal in Gent
ArcelorMittal in Gent © Emy Elleboog
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

In een exclusief gesprek met het weekblad Trends waarschuwt de Vlaming Geert Van Poelvoorde, hoofd Europa bij ArcelorMittal, voor een aangekondigde miljardeninvestering in de staalfabriek in Gent. Het bedrijf zit gekneld tussen hoge energieprijzen en dure uitstootrechten. ‘Hoe kan ik in ons hoofdkantoor uitleggen dat ik bijna 2 miljard euro wil investeren terwijl ik nu al weet dat die installatie de wereldwijde concurrentie niet aan kan?’

Er hangen donkere wolken boven een investering in de staalfabriek in Gent. Bij de aankondiging in het najaar van 2021 was nog sprake van 1,1 miljard euro. “Vergeet dat cijfer. Die investering zal door allerlei prijsstijgingen oplopen tot ongeveer 2 miljard euro”, zegt Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europa aan Trends. “15 procent inflatie op 1 miljard betekent 150 miljoen euro extra. En wereldwijd zijn er slechts twee leveranciers van het nieuwe type ovens die wij willen installeren. In september zullen we de exacte prijs kennen”.

CO2-uitstoot

De nieuwe installaties moeten de CO2-uitstoot met zeker 70 procent doen dalen. “De investering is het gevolg van de sterke stijging van de kostprijs van onze uitstootrechten de volgende jaren”, zegt Geert Van Poelvoorde. “In 2024 hebben wij voor onze Europese staalfabrieken gratis uitstootrechten voor drie kwart van onze CO2-uitstoot. In 2030 daalt dat naar 25 procent, in 2034 naar nul. Per ton staal stoten we twee ton CO2 uit. Wij produceren in Gent vijf miljoen ton staal, we stoten dus tien tien miljoen ton CO2 uit.

“De Europese Commissie wil CO2 snel veel duurder maken. Maar dat gaat sneller dan wij nieuwe, groenere ovens kunnen bouwen. Tussen 2024 en 2030 zal Gent voor ruim anderhalf miljard euro CO2-uitstootrechten moeten kopen”.

Als België slim is, vindt het een oplossing voor deze energieproblematiek. Met een goede elektriciteitsprijs is de fabriek gered.

Geert Van Poelvoorde.

Aardgas en elektriciteit

Vandaag gebruikt de staalreus in zijn hoogovens steenkool en cokes. Die prijs wordt wereldwijd bepaald en is overal dezelfde. Maar aardgas en elektriciteit worden de nieuwe energiebronnen.

“De aardgasprijs wordt niet internationaal bepaald, maar in Europa. Aardgas is de helft tot een derde goedkoper in China of de Verenigde Staten. De elektriciteitsprijs wordt zelfs per land bepaald. En ook die is veel hoger dan in China of de Verenigde Staten. En in Frankrijk, dat vooral steunt op nucleaire energie, is de elektriciteit in onze fabrieken 30 tot 50 procent goedkoper dan in Gent”.

Duinkerke eerst

Het maakt dat ArcelorMittal de engineeringstudies voor de nieuwe ovens voortzet in Duinkerke. Die fabriek produceert jaarlijks zes miljoen ton staal, Gent vijf miljoen ton. De nieuwe ovens zijn een kopie van die in Gent, en vergen eveneens een investering van circa 2 miljard euro.

Voor Gent is het wachten. “Als België slim is, vindt het een oplossing voor deze energieproblematiek. Met een goede elektriciteitsprijs is de fabriek gered. Want Gent staat bij ArcelorMittal helemaal vooraan. De productiviteit van Gent bijvoorbeeld is een vijfde beter dan die van andere staalfabrieken. Dat mag ook niet verwonderen. Gent moest altijd heel productief zijn, ook sterk geautomatiseerd, wou het zijn positie behouden. Maar het wordt steeds moeilijker, ook door de loonindexering. Je kan niet blijven productiever worden. En door de hoge energieprijzen zou de nieuwe oven vandaag stilliggen. Hoe kan ik in ons hoofdkantoor uitleggen dat ik bijna 2 miljard euro wil investeren terwijl ik nu al weet dat die installatie de wereldwijde concurrentie niet aan kan”?

Lees ook het volledige interview: Geert Van Poelvoorde (ArcelorMittal): ‘Niemand heeft baat bij een zelfvernietiging van de Europese staalindustrie’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content