Golf aan faillissementen bij Vlaamse bouwstarters door versoepelde regels

Stockfoto: Getty

Sinds 2019 is het aantal nieuwe bouwbedrijven in Vlaanderen bijna verdubbeld, maar dat leidt ook tot een dramatische stijging in faillissementen, zo berichtten Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Uit cijfers van bouwfederatie Embuild blijkt dat de overlevingskansen van starters aanzienlijk zijn gedaald: na drie jaar is nog maar 73,9 procent van de in 2020 opgerichte bedrijven actief, tegenover 82,3 procent in 2013. Dit betekent dat meer dan een kwart van de jonge bouwbedrijven snel weer failliet gaat.

Volgens Embuild is de afschaffing van de vestigingswet in 2019 een belangrijke oorzaak van deze ontwikkeling. Vroeger waren bouwondernemers verplicht om een opleiding te volgen, beroepsbekwaamheid aan te tonen en een certificaat bedrijfsbeheer te bezitten. Sinds het verdwijnen van deze regels kan echter “iedereen die dat wil morgen een bouwonderneming oprichten,” zegt Caroline Deiteren, directeur van Embuild. De gevolgen hiervan worden nu duidelijk zichtbaar.

Het effect van de versoepelde regels blijkt vooral uit de vergelijking met Wallonië en Brussel, waar de vestigingsvereisten nog wel bestaan. In deze regio’s blijven de overlevingskansen van startende bouwbedrijven stabieler, en het aantal nieuwe ondernemingen is er ook lager. Embuild pleit daarom voor een herziening van de regelgeving om kwaliteit in de sector te waarborgen en ondernemers beter voor te bereiden op de uitdagingen in de bouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content