Franse voedingsmultinational Danone pleit voor snelle rechtszekerheid over stikstof

Danone-CEO Antoine Bernard de Saint-Affrique | Bron: PIERMONT/AFP via Getty Images
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Tijdens de tweede dag van de Vlaamse handelsmissie in Frankrijk kreeg minister-president Jan Jambon een warme ontvangst in het wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van Danone in Parijs. Ook voor de Franse voedingsmultinational kan de Vlaamse stikstofregeling een probleem worden. “De melkaanvoer voor de productie van Actimel wordt bedreigd zonder stikstofakkoord.”

Laurent Sacchi, de secretaris-generaal van Danone en een van de meest bedreven netwerkers van de groep, heeft niets dan lof voor de Vlaamse vestigingen van de Franse voedingsmultinational. Danone is trots op zijn fabriek in Rotselaar. Het belangrijkste product, Actimel, dat in Rotselaar wordt gemaakt, werd dertig jaar geleden een van de sterproducten van Danone. De verkoop van Actimel vertoonde het afgelopen decennium een terugval. “Maar de verkoop van Actimel klimt weer, waardoor Rotselaar weer op het niveau van voordien zit. Dat komt onder meer door een betere marketingondersteuning en een modernere verpakking”, zegt Laurent Sacchi in een gesprek met Trends. “Ook de samenwerking met landbouwers blijft bijzonder. Het gemiddelde landbouwbedrijf in Vlaanderen is overigens groter dan dat in Frankrijk.”

De Franse voedingsgroep is ook trots op Alpro in Wevelgem, de producent van plantaardige zuivelproducten. “Onze twee fabrieken in Vlaanderen kregen de onderscheiding van factory of the future. Bovendien krijgen we diverse stimulansen van de overheid voor investeringen in onderzoek, ontwikkeling en duurzaamheid.” Die overheidsstimulansen zijn een bedrag van meer dan 3 miljoen euro dat de voorbije zes jaar kwam via de Vlaamse overheidsinstelling Vlaio.

Ook in Frankrijk heeft Alpro een fabriek, maar er is geen probleem voor die in Wevelgem. “Elke fabriek produceert specifieke producten. Die in Frankrijk werkt vooral met producten op basis van haver, waar Wevelgem vooral soja en amandel verwerkt.”

Stikstofakkoord

De fabriek in Rotselaar werkt al jarenlang samen met tachtig melkveehouders in de omgeving, vooral uit Limburg. Die samenwerking verloopt goed en krijgt ook lovende woorden van de Boerenbond. De boeren krijgen bijvoorbeeld betere prijzen voor hun melk.

“Onze Vlaamse melkveehouders leveren bij de beste melk van de hele groep wereldwijd”, benadrukt Nathalie Guillaume, secretaris-generaal van Danone België. Dat is bijzonder, want het beursgenoteerde Danone is wereldwijd de grootste koper van melkproducten. “Bovendien is de ecologische voetafdruk van onze melkveehouders de beste van de wereld. In lage CO2-uitstoot behoren we wereldwijd tot de top.” Tegen eind dit jaar zal de helft van de melkveehouders een speciaal veevoeder gebruiken, dat de methaanuitstoot met 20 à 40 procent doet dalen. Het product wordt gemaakt door de onderneming DSM. Dat veevoeder is duurder dan gewoon veevoeder, maar een kwart van de prijs wordt via subsidies terugbetaald.

Maar ook voor Danone heeft het uitblijven van een Vlaams stikstofakkoord een impact. “Wij willen bijvoorbeeld samen met onze boeren een bio-installatie bouwen die de mest omvormt tot groene brandstof. Dat is een mooie oplossing voor het stikstofprobleem. Maar we krijgen geen vergunning. Zolang er geen stikstofakkoord is, zullen wij die installatie niet kunnen bouwen. Ook onze melkveehouders krijgen geen vergunningen meer. Voorlopig is er geen probleem met de melkaanvoer, maar potentieel wordt het een bedreiging als er geen stikstofakkoord komt en er geen vergunningen meer mogelijk zijn.”

Mensen gezond maken

Het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van Danone in Parijs toont hoe onderzoek in de genen zit van de Franse multinational, voor wie het allemaal in 1919 met yoghurt begon. Danone heeft gezonde voeding zelfs in zijn statuten geschreven: “Zo veel mogelijk mensen wereldwijd gezond maken via voeding.” In Parijs staat een groot proeflijnencentrum, dat in twee ploegen werkt en waar elk jaar 450 producten worden getest. Een derde daarvan gaat naar een volgend stadium in de ontwikkeling tot consumentenproduct. De proeflijnen analyseren ook snel of een grootschalige productie mogelijk is. Elke dag worden er nieuwe producten gemaakt.

Danone verwacht veel van de Olympische Spelen in Parijs. De voedingsgroep levert speciale voeding aan de Franse atleten. Ook de Vlaamse wielrenster Lotte Kopecky wordt gesponsord door Danone, met het nieuwe succesdrankje Hipro. Tijdens zijn bezoek kreeg de Vlaamse minister-president Jan Jambon een speciaal T-shirt overhandigd met het embleem van Hipro. Jan Jambon benadrukte graag dat hij als eerste, noch vóór de federale premier van België, het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van Danone mocht bezoeken. Gezonde voeding wordt volgens de Vlaamse minister-president steeds belangrijker.

Ook voor Fevia Vlaanderen is Danone – overigens een van de belangrijkste en meest actieve leden van de vereniging van de voedingsbedrijven – “een rolmodel voor de 3.200 andere Vlaamse voedingsbedrijven”, meldde Nadia Lapage, de algemeen directeur van Fevia Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content