Europese lidstaten keuren nieuwe vergunning glyfosaat goed
De lidstaten van de Europese Unie hebben maandag in een beroepscomité beslist om de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Dat is vernomen bij federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. Greenpeace spreekt van een ‘schandalige en gevaarlijke beslissing’.
Samen met Frankrijk, Italië en zes andere lidstaten kantte ons land zich opnieuw tegen de verlenging van de vergunning van glyfosaat, maar in tegenstelling tot eerdere vergaderingen tekende er zich maandag wel een gekwalificeerde meerderheid van 18 lidstaten voor een nieuwe vergunning af. Ducarme betreurt in een eerste reactie dat ‘geen enkele uitfaseringsbepaling is vastgelegd en geen budget voor de financiering van alternatieven is voorzien’.
Glyfosaat is het actieve bestanddeel in onkruidverdelgers als Roundup. Op 15 december verstrijkt de huidige Europese vergunning. Over de verlenging van de vergunning was de voorbije maanden een hetze ontstaan. Een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie bracht glyfosaat immers in verband met kanker, maar de Europese agentschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische producten (ECHA) hebben tot dusver geen bewijzen gevonden dat de stof mogelijk kankerverwekkend is.
‘Schandalige beslissing’
‘We hadden helemaal niet verwacht dat de vergunning voor glyfosaat zonder beperkingen zou worden vernieuwd. Het is een schandalige en gevaarlijke beslissing.’ Zo reageert Thomas Leroy, woordvoerder van Greenpeace Belgium, maandag op de beslissing van de lidstaten van de Europese Unie om de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen.
‘De mensen die ons zouden moeten beschermen tegen gevaarlijke pesticiden, hebben het vertrouwen geschonden dat de Europese burgers in hen stellen. De Europese Commissie en de meeste regeringen kiezen ervoor om de waarschuwingen van onafhankelijke wetenschappers, de eisen van het EU-parlement en de roep van meer dan een miljoen mensen om een verbod op glyfosaat, te negeren’, zegt ook Franziska Achterberg, beleidsexperte bij Greenpeace EU. ‘Dat machtige bedrijven dreigen met een rechtszaak, lijkt hen meer zorgen te baren dan de gezondheid en het milieu van hun burgers.’
Lees ook: Topman Europees chemieagentschap: ‘De mensen willen van glyfosaat niet meer weten’